U starom dijelu Bola na otoku Braču među starim kamenim kućama iz početka 20. stoljeća, u dijelu koji lokalni ljudi zovu Obala nalazi se kuća za odmor Nona Vi – Boutique Stone House. Sama kuća je udaljena 350 metara od bolske rive i vinarske zadruge, gore na brdu skrivena od glavne ceste među zelenjem, makadamom i autohtonim suhozidima.

U ovaj kameni, dugo netaknuti obiteljski dragulj od 60 četvornih metara odlučila je Dominika Kale unijeti originalno uređenje koje potpisuje sama, vođena mišlju da oda počast noni Vinki i vrijednom težaku, nonu Vinku. Potpunom renovacijom je omogućeno gostima da uživaju u lokalnoj oazi uz suvremeni dizajn s vintage notom.

Nona Vi – Boutique Stone House

Dominika je oduvijek bila wanderlust, u potrazi za raznim prilikama u inozemstvu. Posebice tijekom studija, na malom budžetu spremna da stekne internacionalno iskustvo na stručnoj praksi u Indiji, i na studentskoj razmjeni u Francuskoj, tako je živjela u šest država i sad već devet godina živi i radi u Londonu u marketingu tehnološke firme. Sva ta iskustva i spoj kultura su se u tridesetima manifestirali u uređenju kuće za odmor.

Zaljubljenica u interijere, putovanja, minimalizam, Dominika je tijekom covida počela još više cijeniti šetnje u prirodi, vrtlarenje, traženje second hand namještaja, diviti se ljepotama Dalmacije. Važnost da prostor i predmeti reflektiraju našu osobnost i vrijednosti, da na terasi s guštom popijemo jutarnju kavu uz cvrkut ptica i cvrčaka.

Namjera je bila da se stopi praktičnost modernog života, duša vintage i rabljenih predmeta koji su pronađeni u Bolu i Londonu. Tako je uz pomoć obitelji, posebice mame Mirei koja je bila ključna tijekom renovacije i njezinog koordiniranja na daljinu započela projekt u studenom 2022. Rušenjem unutarnjih zidova stvorili su prostraniji, a odabirom boja i materijala, opet topli open space plan u kojem prirodno teče konverzacija. Od početka je ideja bila da prozor u prizemlju otvore s vratima, s čime je postignut mediteranski stil života koji objedinjuje podjednako unutarnji i vanjski boravak, te je uneseno još više svjetla u prizemlju.

U spavaćim sobama najupečatljiviji su stogodišnji ormari koje su restaurirali koristeći Farrow&Ball boje, starom drvenom podu su udahnuli život, a za ukupni ambijent su kombinirali višestruku suvremenu rasvjetu i prirodne teksture u tkaninama. Naravno, gostima uvijek na prvi pogled zaustavi dah pogled na more i otok Hvar.

Točku na i je definitivno je postigla bespoke tapeta od hrvatske umjetnice Mirne Sišul koja je s obiteljskim fotografijama kreirala famoznu tapetu s nonom na tovaru i art print u spavaćoj sobi.

U Bolu je primarni turizam tijekom ljetnih mjeseci, Dominika se namjerila privući na Brač digitalne nomade tijekom jeseni i zime kako bi uživali u čarima otočarenja, možda u berbi grožđa, branju maslina, biciklizmu, tenisu i šetnjama. Već nekoliko godina su imali plodno bablje ljeto u kojem su lokalci uživali skoro sve do studenog.

Komentari gostiju su uglavnom oduševljenje, tako je Rimljanka poželjela “spakirati” kuću i prebaciti je u Rim.

Nekolicina domaćih komentara su pak malo drugačiji, naime neki mještani smatraju da je šteta dati kuću u najam, nadodaje Dominika, ne imajući u vidu da postoje razni klijenti, a nekima bi ovakva kuća za odmor bila “san iz snova”.

Fotografije: Marin Trebotić, Produkcija Trebotić