U srijedu, 18. kolovoza u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku otvorit će se izložba Manuele Pauk i Tare Beate Racz, pod nazivom Žabe

Izložba će prikazati Prostornu instalaciju Manuele Pauk i ulja na platnu velikih dimenzija Tare Beate Racz.

Ono što spaja ove dvije umjetnice je motiv kornjače. Na instalaciji Manuele Pauk prisutno je više stotina kornjača od terakote, a na slikama Tare Beate Racz u ekspresivnim, psihodeličnim bojama prikazane su morske kornjače. Zanimljivo je da se naslov izložbe odnosi na činjenicu da se u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu kornjače ponekada nazivaju „žabe“.

„Sklad u formalnom neredu ili nepravilnosti, karakteristika je koju dijele ove Tarine slike i Manuelina kiparska instalacija, sugerirajući postojanje više, na prvi pogled neprimjetne, harmonije u stvarnosti.“ piše autor predgovora izložbi, Feđa Gavrilović.

Tara Beata Racz rođena je 1991. u Zagrebu. Godine 2016. diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu. Godine 2019. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika.

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Na 40. splitskom salonu bila je među pet finalista za nagradu Salona.

Izložba se može vidjeti do 6. rujna 2021, a detalje možete pronaći ovdje.

 

Foto: PR