Nakon što smo vam prošlog tjedna predstavili Sašu Tkačenka, na redu je još jedan zanimljiv umjetnik čije radove trenutno možete pogledati u galeriji Trotoar.

Izložba Stranger Danger koja traje sve do 13. siječnja 2024., predstavlja početak svog ciklusa gostovanja, a ovom je prilikom ugostila beogradsku galeriju suvremene umjetnosti Eugster II Belgrade te njihovu grupnu izložbu na kojoj se predstavljaju umjetnici Saša Tkačenko, Vuk Ćuk i Julija Zaharijević.

Postav izložbe Stranger Danger - galerija Trotoar photo © Bosnic+Doroti

Kustosica Natalija Paunić o radovima Vuka Ćuka na izložbi „Stranger Danger„ lijepo je napisala: „Gubitak kontrole nad vlastitim online postupcima i podacima, konačni burnout izazvan neprestanom prisutnošću, teme su koje izviru iz umjetničke prakse Vuka Ćuka. Njegovi se radovi sastoje od sakupljenih, reklo bi se beskorisnih i neobičnih, masovno proizvedenih predmeta kupljenih uglavnom preko Ali-Expressa. Položeni na pod galerije raspoređeni su u ritualne oblike koji umjesto kružnica čine smajliće — simbol koji je, u suštini, jednako apstraktan kao i bilo koji drugi.“

Vuk Ćuk - _Things I like (1)_, 2023 - photo Bosnic+Dorotic

Vuk Ćuk vizualni je umjetnik iz Beograda koji kroz svoj rad propituje kako kapitalistička logika, trendovi i tehnologija oblikuju ljudski i prirodni svijet te istražuje nove načine življenja u suvremenom društvu. Djeluje kroz medij skulpture (kinetičke i statičke), instalacije, crteža, slikarstva, digitalne i video umjetnosti. Radovi su mu, između ostalog, prikazani na 58. Oktobarskom salonu – Beogradskom bijenalu, na Sequence Art Festivalu u Marshall Houseu u Reykjaviku, u Kineskom umjetničkom muzeju u Šangaju, na Sugarcube Festivalu te sajmu the Armory Show u New Yorku i na Taiyuanskom kiparskom simpoziju u Taiyuanu. Predaje na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu i umjetnički je urednik časopisa DSCENE.

Vuk Ćuk

Galerija u Trotoaru je tvoje prvo predstavljanje zagrebačkoj publici. Kakvi su dojmovi dosad, kako si zadovoljan s reakcijama, izložbom i feedbackom?

Utisci su izuzetni, bilo je divno raditi s Trotoar timom, čiji je profesionalizam na jako visokom nivou – hvala im na tome. Otvaranje izložbe te razgovor Trotoar Talks, na kojem sam sudjelovalo zajedno s Julijom, Natalijom i Sašom, su bili odlična prilika da se upoznamo i s različitim akterima zagrebačke umjetničke scene, i to je iskustvo koje me dodatno čini sretnim.

Što te odvelo/dovelo u svijet umjetnosti i je li to oduvijek bilo neupitno?

Iznenada sam odlučio da postanem umjetnik, neposredno pred kraj srednje škole.

Vuk Ćuk

Zanimaju te teme suvremenog društva i načina života te kapitalizma, između ostalog, je li tako? Gledaš li na današnje društvo kao besmisleno, apsurdno?

Zanima me svijet u kojem živimo. Ima li u njemu ima mnogo besmisla i apsurda? Svakako. Ima li također mnogo lijepih i značajnih stvari? Bez sumnje.

Koju poruku nam šalješ kroz svoje radove, kako želiš da se osjećamo?

Želim da svako moje radove doživi na svoj način.

Na čemu trenutno radiš i što planiraš?

Trenutno planiram odmor u siječnju, a nakon toga nastavljam s radom na nekoliko projekata, koje još uvijek ne mogu službeno najaviti, ali im se jako radujem.

 

Foto: Bosnić+Dorotić, Vedran Husremović, Katarina Dorić