„U potrazi za Gobi“ novi je hit u knjižarama

Iako su naslovi o odnosu s kućnim ljubimcima u svijetu jedna od popularnijih kategorija u knjižarama, u nas ih ne možete pronaći u velikom broju. Stoga je veliko iznenađenje upravo objavljena knjiga australskog ultramaratonca Diona Leonarda „U potrazi za Gobi“.

I da, dobro ste pretpostavili, pustinja je Gobi mjesto susreta jednog čovjeka i jednog psa – susreta koji će oboma promijeniti život nabolje.

Dion je, kako priča u knjizi, imao vrlo nesretno djetinjstvo. No ne ono u kojem je imao loše roditelje; rana smrt voljenog oca obilježila ga je, kao i njegovu majku, stvorivši od idile nešto vrlo mračno i tužno. Nakon tog događaja, mladi je Dion izgubio ono najvrijednije – sigurnost da će sve biti u redu. Majka se povukla u sebe te produbila njegov osjećaj samoće.

Premotajmo koje desetljeće prema naprijed kada Dion upoznaje sadašnju suprugu Lucju te mu ona postaje svjetlo u mraku. Uz nju, sada već na kraju tridesetih, Dion se odlučuje pokrenuti i početi trčati maraton. Njegov mu karakter, ipak, nije dopustio da stane samo na tome te postaje trkač na duge staze – ultramaratonac. Radi se o utrkama koje ponekad broje i po nekoliko stotina kilometara.

Volja kojom je ovaj autor prionuo na trčanje, pokazuje veliku unutarnju snagu. No nemir je u njemu ostao te su utrke služile samo da se pogura do krajnjih granica – i da pobijedi. Jer, pobjeda je važna.

Nakon više iscrpljujućih utrka na raznim krajevima svijeta, Dion se prijavio za utrku pustinjom Gobi. Taj je dio svijeta jedan od najnepristupačnijih, što zbog prirodnih uvjeta, što zbog kineskih vlasti koje na zapadnjake i dalje gledaju s nesklonošću.

Nakon par dana trčanja na temperaturama koje su dnevno oscilirale i više desetaka stupnjeva, utrci se pridružio jedan neočekivani član. Maleni pas koji se pojavio iz vedra neba. Isprva su svi mislili da je nekome pobjegao, no vlasnik se nije pojavljivao.

Dion, odlučan u namjeri da bude što uspješniji, nije previše mario za psa, sve dok ga nije počeo slijediti. Prvi dan, pa drugi dan, a kilometri su ostajali iza njih. Maleno kuštravo stvorenje bila je, ponovno neočekivano, kujica, a ne muški pas. Dion je iz sata u sat, pržen negostoljubivim suncem, gledao tu kujicu kako ga slijedi. Nakon 130 kilometara zajedničkog puta po pijesku i stijenama, rodila se neraskidiva veza.

Ovo što smo opisali početni je dio priče o Gobi, kako ju je Dion nazvao zbog mjesta susreta, a nakon utrke pripovijest poprima mračne tonove. Morao ju je ostaviti u Kini kako bi izvršio sve potrebne radnje da je sa sobom povede kući. Skupio je novac preko interneta, no ona se izgubila te se morao zaputiti u jedan od najudaljenijih gradova na svijetu.

Knjiga „U potrazi za Gobi“ čita se u dahu jer, iako iz fotografija znamo da je završetak sretan, iskušenja kroz koja su prolazili vlasnik i njegov pas nisu bila nimalo ugodna. Knjiga koja ulijeva nadu, budi emocije, puni srce i govori o stvarima koje su uistinu važne u životu. Rijetko inspirativno štivo za sve generacije čitatelja. (Koncept, 129,00 kn)