Kada govorimo o samorazvoju često se osvrćemo na svoje nedostatke te tražimo načine kako ih se riješiti. No, postoje i drugačiji pristupi – oni koji se bave poticanjem pozitivnih karakteristika koje svi imamo u sebi. Pogađate, radi se o vrlinama.

Vrline, eh da. To je ono nešto o čemu su govorili stari mudraci, ali se tijekom stoljeća negdje zametnulo. Iskrenost, poštenje, hrabrost, velikodušnost, mudrost, temeljitost, strpljenje. Priznajte, sve ove riječi vam zvuče lijepo, ali nekako… staromodno i naivno. Život nas tjera u sasvim drugom smjeru, čini se. Potiče se laganje, snalažljivost bez integriteta, površnost, brzina. Brojne nas mogućnosti – kojih ima sve više i više – tjeraju da se ne zaustavljamo, nego da bjesomučno jurimo. I to uzima svoj danak jer se počinjemo osjećati iscrpljenima te punima grižnje savjesti zbog pogrešnih odluka koje smo donijeli po putu.

Dvije najnovije knjige (jedna je, doduše, reizdanje, ali svakako se isplati zaviriti u nju) usmjerene su upravo na razvijanje onoga dobroga u nama. Borba sa silama, vanjskim i unutarnjim, ne odvija se frontalno, nego u pozadini. Kako postati boljim čovjekom, a pritom ne nastradati reći će nam Nikola Greb i Robin Sharma.

Snaga ljudskih vrlina – Nikola Greb

Ovaj je naslov prvijenac domaćeg autora, mladog psihologa koji s pozicije znanosti govori o vrlinama i kako nam njihov razvoj pomaže na osobnoj razini, što se onda posljedično odražava i na društvo.
Nikola objašnjava što psihologija kao struka kaže o vrlinama te ih stavlja u kontekst osobnog razvoja, zbog čega ovo nije tipična self help knjiga. U prvom dijelu daje kratak povijesni osvrt na klasifikaciju vrlina, a u drugom dijelu piše kako ih primijeniti u svakodnevnom životu. Tekst je informativan, zanimljiv i poticajan bez oslanjanja na new age dramatiku. Ona famozna „proaktivnost” nužna je kako bi ideja vrline postala stvarnost, a uz ovakvog vodiča sve postaje lako – čak i život pun vrlina. (Planetopija, 95 kn)

Redovnik koji je prodao svoj Ferrari – Robin Sharma

Prošle je godine objavljen Sharmin posljednji hit „Budni u 5”. Sada nam izdavač pruža mogućnost za (ponovno)upoznavanje njegovog, vjerojatno najvećeg, bestselera. Priča je napisana u Sharminom stilu, što znači  da ćete čitati vodič za osobni razvoj umaskiran u roman. Dva su glavna protagonista, obojica uspješni odvjetnici, naširoko poznati i utjecajni. No jedan, onaj stariji i moćniji, imena Julian Mantle, doživio je infarkt te odlučio napraviti veliki zaokret u životu. Nakon oporavka, on se zaputi u Indiju, ali ondje saznaje da pravo znanje o transformaciji skriva jedan hram u Himalajama. Nekoliko godina je prošlo te se Julian vraća u civilizaciju kako bi svom prijatelju ispričao što je naučio. Sharma je neobičan, strastven i velikodušan. U jedva dvije stotine stranica pronaći ćete materijala za nekoliko desetljeća prakse razvoja svojih vrlina. (Koncept, 129 kn)