Guliver/Thinkstock

Nova je godina počela burno te je vrijeme da se polako probudimo iz kratkog zimskog sna. Ovaj početak sa sobom nosi i otvaranje novog desetljeća pa je time još važniji. Treba odbaciti terete koji su nas sputavali u 2010.-ima i krenuti hrabro naprijed. U knjižarama se skrivaju dragulji koji će ovako veliki pothvat učiniti lakim i veselim. Izabrali smo nekoliko zanimljivih naslova s kojima ćete ostvariti sve što poželite.

Obilje – Suh Yoon Lee i Jooyun Hong

Krećemo s knjigom bombastična naslova. Središnje je pitanje ovog priručnika kako običan čovjek može lakše i bolje postići svoje financijske ciljeve. Neovisno o vašoj trenutačnoj situaciji, uvijek postoji mogućnost za poboljšanje. Novinarka Jooyun Hong se u potrazi za tajnom bogaćenja obratila „guruici bogatih“, Suh Yoon Lee, magnetski privlačnoj ženi u tridesetim godinama, koju su već kao šestogodišnju djevojčicu zbog izuzetnih uvida prepoznali kao karizmatičnu osobu. Yoon Lee smatra da gotovo svatko od nas posjeduje sposobnost zaraditi između 3 i 7 milijuna dolara, a neki čak i mnogo više. Kako tu ostvariti, objašnjeno je u knjizi jezikom koji svatko razumije. I zato, krenite! (125,00 kn)

Kako izgraditi karakter – David Brooks

Naslov koji nije nov, ali smatramo da je nepravedno zapostavljen. Nije uvijek stvar u izravnom djelovanju, mnogo toga događa se u nama pa je uputno izgraditi karakter koji će biti temeljem našeg života i uspjeha. Brooks se usredotočio na dublje vrijednosti koje bi trebale utjecati na naš život. Kao odgovor na ono što on naziva kulturom Velikog Ja, koja naglašava vanjski uspjeh, Brooks izaziva i sebe i nas da uspostavimo ravnotežu između „vrlina iz životopisa“ – postizanje bogatstva, slave i statusa – te „pohvalnih vrlina“; onih koje postoje kao temelj našega bića − ljubaznost, hrabrost, iskrenost ili lojalnost − usredotočivši se na vrste odnosa koje smo stvorili. (149,00 kn)

Budni u 5 – Robin Sharma

Ovaj vrlo popularan naslov objavljen je prije nekoliko mjeseci, ali valja ga istaknuti ponovno. Sharma je knjigu pisao u posebnim uvjetima koji su mu trebali da skupi na jednom mjestu iskustvo i uvide te ih prenese u praktičan sustav riječima. Rano buđenje je, treba istaknuti, samo jedan od elemenata. Knjiga je postala velikim hitom (što i nije neobično za ovog autora) te ga je ponovno postavila u sam vrh utjecajnih promišljatelja uspjeha. Na svojem je Instagramu Sharma nedavno objavio vijest da piše novi naslov te izazvao oduševljenje. Osim toga, najavljeno je da će se njegov omiljeni „Redovnik koji je prodao svoj Ferrari“ ovog proljeća ponovno pojaviti u knjižarama. Čini se da su izdavači prepoznali dugotrajnost dobrih ideja. (129,00 kn)

Umijeće jednostavnog življenja – Shunmyo Masuno

Temelj svakog uspjeha je jednostavnost i smirenost, što ponekad zaboravljamo. Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u ovoj se knjizi oslanja na stoljeća drevne japanske mudrosti i u 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje nam kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Zen filozofija zvuči zabavno, ali nerijetko se promaši suština pa je stoga dobro pročitati objašnjenja kvalitetnih autora. Masuno nam, između ostalog, objašnjava kako je važno uredno složiti cipele kod izuvanja jer će to unijeti red u naše misli; nudi nam upute kako urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, što će postati mjesto na koje naše misli mogu pobjeći; kako duboko izdahnuti iz trbuha i time otkloniti negativne emocije. Knjiga nije obimna, ali nudi jako, jako puno. (99,00 kn)