Razni online bookclubovi, top liste, preporuke na društvenim mrežama, književni i lifestyle blogeri i blogerice te influenceri i influencerice donose iz dana u dan nove naslove, a ovih šest izdanja je jako popularno na društvenim mrežama i stalno nam “iskaču” na newsfeedu.

Svi ovi naslovi su popularni na Instagramu i Facebooku, a jedan naslov je posebno osvojio  TikTok. Jedan naslov je čak i predložak za film koji se upravo snima za Neflix! O kojim knjigama se radi, saznajte niže…

8 Rules of Love
How to Find It, Keep It, and Let It Go,
Jay Shetty

Autor #1 New York Timesa bestsellera “Think Like a Monk” nudi otkrivajući vodič kroz svaku fazu ljubavnog odnosa, oslanjajući se na drevne mudrosti i suvremene znanosti. Nitko nas ne uči voljeti, tako da smo često bačeni u ljubavne odnose s oskudnim predodžbama kako oni trebaju izgledati.

Umjesto predstavljanja ljubavi kao eteričnog koncepta ili zbirke klišeja, autor Jay Shetty iznosi konkretne, djelotvorne korake koji će vam pomoći da razvijete vještine za prakticiranje i njegovanje ljubavi bolje nego ikad prije. On dijeli uvide o tome kako pobjeđivati ​​ili gubiti zajedno, kako definirati ljubav i zašto se ne biste smjeli rastajati u prekidu. Nadahnut vedskom mudrošću i modernom znanošću, bavi se cijelim ciklusom veze, od prvih spojeva preko zajedničkog života do prekida i počinjanja ispočetka. I pokazuje nam kako izbjeći da nasjestimo na lažna obećanja i partnere koji ne ispunjavaju naša očekivanja. Živeći prema ovim pravilima Jayja Shettya, svi možemo voljeti sebe, svog partnera i svijet bolje nego što smo ikada mislili da je moguće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LookBooky (@lookbooky_)

Stolen, Ann-Helén Laestadius

Ovu knjigu bismo mogli opistai kao “Louise Erdrich susreće Jo Nesbø” u ovom očaravajućem švedskom romanu koji prati mladu domorodačku ženu dok se bori da obrani stado sobova i kulturu svoje obitelji usred ksenofobije, klimatskih promjena i lukavog lovca čija se ciljana ubijanja smatraju pukom krađom u očima zakona.

Jednog zimskog dana sjeverno od Arktičkog kruga, devetogodišnja Elsa, kći Sámi uzgajivača sobova, vidi muškarca kako brutalno ubija njezino voljeno tele sobova i prijeti joj da šuti. Kad je otac odvede da prijavi zločin, lokalna policija im kaže da ne mogu ništa učiniti u vezi s tim “ukradenim” životinjama. Ovakva ubojstva klasificiraju se kao krađe u izvješćima koja se i dalje gomilaju, neistražena. Ali sobovi nisu samo sredstva za život Sámija, oni također imaju duhovno značenje; napad na sob je napad na samu kulturu.

Deset godina kasnije, mržnja i prijetnje protiv Sámija nastavljaju eskalirati, a sve više sobova biva mučeno i ubijeno u Elsinoj zajednici. Napokon joj je dosta i odlučuje uzvratiti udarac apatičnim policijskim snagama. Ovaj put lovac dolazi za njom, što dovodi do katastrofalnog konačnog sukoba.

Utemeljen na stvarnim događajima, nagrađivani roman Ann-Helén Laestadius “Stolen” djelomično je priča o odrastanju, djelomično ljubavna pjesma o svijetu prirode koji nestaje, a dijelom naelektrizirano odbrojavanje do dramatičnog razrješenja – gorući prikaz zaboravljenog dijela Švedske. Prema ovoj knjizi upravo se snima Netflix film.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ann-Helen Laestadius (@annhelenlaestadius)

The Swedish Art of Aging Exuberantly
Life Wisdom from Someone Who Will (Probably) Die Before You,
Margareta Magnusson

U svom međunarodnom bestseleru “The Gentle Art of Swedish Death Cleaning” Margareta Magnusson upoznala je svijet sa švedskom tradicijom döstädninga, ili “čišćenja smrti”, raščišćavanja vaših nepotrebnih stvari tako da drugi to ne moraju raditi umjesto vas. Sada, neopterećen (doslovnom i emocionalnom) prtljagom, Magnusson se može usredotočiti na ono što svaki dan čini vrijednim življenja. U svojoj novoj knjizi otkriva svoja otkrića o starenju – neka teško prihvatljiva, mnoga prilično čudesna. Razmišlja o svom idiličnom djetinjstvu na zapadnoj obali Švedske, punini svog života sa suprugom i petero djece i učenju kako živjeti sama. Cijelo vrijeme nudi savjete o tome kako graciozno starjeti, ne opirati se novoj tehnologiji, otpustiti ono što nije važno i još mnogo toga.

Kao i kod čišćenja smrti, nikad nije prerano za početak. Švedsko umijeće starenja razigrano pokazuje svim čitateljima kako se pripremiti i razumjeti proces starenja te radosti i tuge koje ono može donijeti. Iako Magnusson i dalje preporučuje uklanjanje nereda, njezina je krajnja poruka da ne bismo trebali živjeti u strahu od smrti, već se radije usredotočiti na uvažavanje ljepote, povezivanje s našim voljenima i uživanje u zajedničkom vremenu.

Mudra, duhovita i izrazito praktična, Švedska umjetnost starenja nježan je i dobrodošao podsjetnik da, bez obzira na godine, pred vama su uvijek svježa otkrića i užici, kako novi tako i poznati, s kojima se možete susresti svaki dan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Simon & Schuster Canada (@simonschusterca)

Icebreaker, Hannah Grace

Ova knjiga je prava TikTok senzacija! Knjiga prati Anastasiju Allen koja dobije punu stipendiju za Sveučilište Kalifornije, Maple Hills i dobije mjesto u njihovom natjecateljskom timu za umjetničko klizanje.

Ništa joj neće stati na put, pa ni kapetan hokejaške reprezentacije Nate Hawkins. Nateov fokus kao kapetana momčadi je na tome da svoju momčad održi na ledu. Što je prilično nezgodno obzirom na to da su prisiljeni dijeliti klizalište s timom za umjetničko klizanje – uključujući Anastasiju, koja ga očito ne podnosi.

Ali kada se Anastasijina partnerica u klizanju suoči s neizvjesnom budućnošću, možda će morati tražiti od Natea da pokuša. I tu joj se ovaj hokejaš svidi…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Finding Books with Soph (@findingbookswithsoph)

Holly, Stephen King

Holly Gibney, jedan od najzanimljivijih i najgenijalnijih likova Stephena Kinga, vraća se u ovom uzbudljivom romanu kako bi riješila jezivu tajnu iza višestrukih nestanaka u gradu na srednjem zapadu.

Čitatelji su svjedočili Hollynoj postupnoj transformaciji od sramežljive (ali također hrabre!) do punopravne, pametne i povremeno oštre privatne detektivke u The Outsideru. U Kingovom novom romanu, Holly je sama, a suprotstavlja se paru nezamislivo izopačenih i briljantno prikrivenih protivnika.

Kad Penny Dahl nazove detektivsku agenciju Finders Keepers u nadi da će joj pomoći pronaći nestalu kćer, Holly oklijeva prihvatiti slučaj. Njezin partner, Pete, ima Covid. Njena (vrlo komplicirana) majka je upravo umrla. A Holly bi trebala biti na dopustu. Ali nešto u očajničkom glasu Penny Dahl onemogućuje Holly da je odbije.

Samo par blokova od mjesta gdje je nestala Bonnie Dahl žive profesori Rodney i Emily Harris. Oni su slika buržoaske respektabilnosti: oženjeni osamdesetogodišnjaci, odani jedno drugome, i poluumirovljeni doživotni akademici. No oni u podrumu svoje dobro održavane kuće prepune knjiga skrivaju tajnu koja bi mogla biti povezana s Bonnienim nestankom. I pokazat će se da je gotovo nemoguće otkriti što smjeraju: pametni su, strpljivi i nemilosrdni.

Holly mora prizvati sve svoje nevjerojatne talente kako bi nadmudrila šokantno uvrnute profesore i nadmudriti ih u ovom jezivom novom remek-djelu Stephena Kinga.

Death Valley, Melissa Broder

U novom romanu Melisse Broder, žena dolazi sama u Best Western tražeći predah od praznine koja je muči. Pobjegla je u kalifornijsku pustinju kako bi pobjegla od oblaka tuge; i za svojim ocem na intenzivnoj njezi i za suprugom čija se bolest pogoršava. No, ono što motel pruža nije mir, nego planinarsku stazu, zahvaljujući recepcioneru koji preporučuje obližnje planinarenje.

Vani na stazi sprženoj suncem, žena nailazi na visok kaktus čija veličina i oblik znače da ne bi trebao postojati u Kaliforniji. Ipak, kaktus je tu, s prorezom na boku koji mami poput poznatih vrata. Pa ona ulazi u nju. Ono što je čeka u ovom mističnom sukulentu upućuje je na putovanje istodobno pusto i bogato, smiješno i dirljivo. Ova knjiga je najmaštovitija, najuniverzalnija i najfinija izvedba Melisse Broder.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli melissa broder (@realmelissabroder)

Fotografije: @lookbooky_, @annhelenlaestadius, @simonschusterca, @findingbookswithsoph, Shane Leonard, @realmelissabroder, @jenson.wandering