Tijekom 1980.-ih je pravnik, parničar iz maloga grada da bi si skratio vrijeme između ročišta odlučio pisati roman o ambicioznom odvjetniku koji se nalazi u borbama za pravdu, maltene na ivici života i smrti. Tako je svoju književnu karijeru počeo (tada) odvjetnik John Grisham.

John Grisham – kultno živuće ime američke književnosti i filma

Trebalo mu je pune tri godine, no napisao je roman „A Time to Kill“ i prodao ga isprva u pet tisuća primjeraka, što je za prvi roman u redu, no gledajući generalno, radilo se o neuspjehu. Svejedno, to ga je potaklo da napusti svoju karijeru u području prava i od 1989. godine se u potpunosti posvetio pisanju. Sljedeći roman je bio „The Firm“ prema kojem je snimljen triler krimić s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. I tu je sve krenulo! Spomenula bih samo da je „A Time to Kill“ 1996. isto pretvoren u film.

A Time to Kill

„The Firm“ je bestseller roman iz 1991. godine koji je čak četrdeset i četiri tjedna držao prvo mjesto New York Timesa, prodao se u nakladi od preko sedam milijuna (!) primjeraka. John Grisham je u nekoliko navrata u intervjuima izjavio da mu je kombinacija prvog iskustva totalnog promašaja i drugo iskustvo ultimativnog uspjeha definiralo odnos prema pisanju, slavi i životu. Jer jako je tanka i nevidljiva crta između jednog i drugog.

Svi njegovi budući romani, trileri zajedno su se prodali u preko 300 milijuna primjeraka i prevedeni su na četrdeset jezika. Romani su mu pretvoreni u filmove u kojima glume hollywoodske zvijezde: Julia Roberts, Gene Hackman, Sandra Bullock, Susan Sarandon i Dustin Hoffman, dok režiju filmova potpisuju Sydney Pollack, Francis Ford Coppola, Joel Schumacher i Alan J. Pakula. Jedina osoba koja mu može parirati je Stephen King. Njih dvojica su uspješno spojili književnost, televiziju i veliko kino platno, a bez da su prestali kontinuirano pisati.

Njegov književnu uzor i idol je Mark Twain, istaknuo je to u nekoliko navrata. Izgovarao je u intervjuima da sam želi biti Tom Sawyer i da je uvijek romantizirao život kao dijete. Dickens mu je sljedeći omiljen autor i Faulkner. Ipak je Grisham odrastao u Mississippiju. Rođen je 1955. tako da je taman kao mladić bio pod velikim utjecajem ove gromade od književnika, a koji je umro 1962. godine. Tijekom adolescencije Grisham je radio svakojake poslove dok nije započeo niz kolegija na koledžu, na kraju je 1981. diplomirao pravo te postao odvjetnik za kaznena djela i tjelesne ozljede u Southavenu, Mississippi. Filozofija njegove odvjetničke prakse i iskustvo s ljudima, licem u lice, zrcalila se i u njegovoj politici (demokrat je) i u njegovim romanima. Zastupao je ljude svih rasa, ljude koji nisu imali dovoljno novca za odvjetničke usluge.

A Time to Kill

U jednom intervjuu je kazao da su preko puta njegovog ureda bile banke, osiguravajuća društva i velike korporacija i da je točno osjećao tu granicu koja ih dijeli. Postao je politički aktivist i na kraju se kandidirao za 7. okrug Mississippi kuće zastupnika i prošao izbore! No, bio je naivan, idealist tako da mu je to iskustvo bilo otrežnjujuće. Shvatio je da ne može samo tako promijeniti svijet i pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna. Politika je zeznuto bojno polje i kada je to sam shvatio i osjetio na svojoj koži, samo je iskustvo pretočio u svoja sljedeća djela.

Sljedeće njegovo djelo je „The Pelican Brief“ iz 1992. godine, samo godinu dana nakon posljednjeg romana, i film je snimljen 1993. godine! Djelo je o studentici prava koja istražuje umorstva i urotu koja vodi čak do Bijele kuće. U filmu su glumili tada „vrući mladi glumci“ Julia Roberts i Denzel Washington, uz njih i Sam Shepard. Film je instantno postigao veliki uspjeh. A samim time se tražilo još primjeraka, kopija romana. Nakon „The Pelican Brief“ uslijedio je „The Client“ 1994. godine, pa „The Chamber“ (1994.; film 1996.), „The Rainmaker“ (1995.; film 1997.), „The Runaway Jury“ (1996.; film 2003.). John Grisham je zacrtao svoje mjesto u američkoj književnosti, a i filmu.

The Chamber

S romanom i filmom „The Chamber“ dotakao se teške i goruće teme smrtne kane u Mississippiju. On sam dolazi iz baptističke obitelji i isprva nije mnogo razmišljao o tome, prihvaćao je smrtnu kaznu kao nešto što je opravdano. No, istražujući materiju za roman „The Chamber“ promijenio je svoje mišljenje. U intervjuu za The Guardian 2011. kazao je: “Razgovarao sam s kapelanom u sobi gdje se osuđenici za smrt ispovijedaju, sićušnoj ćeliji u kojoj zatvorenik provodi zadnjih 30 minuta života prije nego što ga odvedu do posljednjih vrata. To je vrlo skučen, mračan i nadrealni prostor. Kapelan mi je rekao: „Johne, ti si kršćanin?“ Rekao sam da. A on je tada rekao: „Zar stvarno misliš da bi Isus oprostio ono što mi ovdje radimo?“ Rekao sam „Ne, ne bi“. Kapelan je kimnuo, a ja sam u tom trenutku napravio zaokret od 180 stupnjeva o smrtnoj kazni. Bio je to izvanredan osjećaj.” Od tada pa do danas bavi se slučajevima krivo optuženih i onih kojima je pravosuđe okrenulo leđa.

John Grisham je dvostruki dobitnik nagrade Harper Lee za pravnu fikciju i nagrađen je nagradom Kongresne knjižnice za kreativna postignuća za fikciju. Kad ne piše, Grisham je član upravnog odbora Projekta nevinosti i Centurion Ministries, dviju nacionalnih organizacija posvećenih oslobađanju nepravedno osuđenih. Velik dio njegove fikcije istražuje duboko ukorijenjene probleme u američkom sustavu kaznenog pravosuđa.

John živi na farmi u središnjoj Virginiji i piše.

Ako niste, vrijeme je da počnete čitati njegove romane i pogledajte filmove. Počnite s “The Pelican Brief” i nastavite s “The Client”. Ako ste ih i gledali, nema veze, dobre stvari valja ponavljati.

Fotografije: stillovi iz filmova