Loše navike. Svi ih imamo, htjeli mi to priznati ili ne. Ponekad je to grickanje noktiju, ponekad ogovaranje, a ponekad neki “porok” poput cigareta. Kada govorimo o lošim navikama svi čekaju onaj famozni prvi siječanj da bi krenuli u rješavanje istih. No, zašto se ne bismo s istima suočili malo ranije i krenuli ih rješavati već danas?

Kako se riješiti loših navika?

Osvijestite ih.

Prvi korak je naravno prepoznati koje su to negativne navike koje njegujete. Najbolje je da napravite spisak problema koje vaše loše navike uzrokuju vama i vama bliskim ljudima. Na taj ćete način dobiti jasniji uvid na utjecaj koji vaši postupci imaju na vas i ljude koji vas okružuju. Odličan način je i razmišljanje o tome kako će usvajanje pozitivnijih navika utjecati na vas i što će vam to donijeti.

Pronađite uzrok.

Razmotrite malo dublje svoje navike i promislite o tome zašto ih radite. Je li možda riječ o dosadi, pa primjerice, previše vremena provodite skrolajući društvenim mrežama? Pokušavate li na taj način popuniti prazninu i osjećaj usamljenosti?

Postavite si jasan cilj.

Razmislite o tome što želite postići i zamislite kako ćete se osjećati kad svoje ciljeve ostvarite. Ciljeve zapišite na papir, jer, misli lebde, pa bi i tako vaša želja za promjenom i ispunjenjem određenih ciljeva mogla odletjeti s liste prioriteta.

Pronađite alternativu.

Pronađite nešto drugo što može zamijeniti tu naviku, primjerice, ako previše skrolate društvenim mrežama, izađite van u šetnju, upišite teretanu ili naučite vještinu koja će vam više koristiti od prelistavanja društvenih mreža. 

Nagradite se.

Nakon što krenete u usvajanje kvalitetnijih i zdravijih navika,  učinite nešto lijepo za sebe – nagradite se omiljenim kolačem, shoppingom, ili nekim guilty pleasureom koji vas ispunjava. Ovime ćete si dati dodatni poticaj i motivaciju za postizanje narednog cilja.

Potražite pomoć. 

Nemojte se sramiti podijeliti svoje brige i probleme s drugima. Bilo da se radi o bliskoj ili stručnoj osobi, support sistem je iznimno bitan prilikom mijenjanja štetnih navika u one bolje.

Ne težite savršenosti.

Nijedan proces nije linearan te ako se ponekad možemo poskliznuti i potegnuti za starim, lošim navikama. U tim je trenucima važno osvijestiti da je to normalno i ne treba se kažnjavati ili osjećati kao propalitet. I mali napredak je napredak te je potrebno svaki dan težiti boljoj verziji sebe. Pa makar i jedan posto bolje.

Njegujte sebe.

Pritom ne mislim samo fizički, već i mentalno. Što više njegujemo sebe to ćemo manje vremena imati za ponašanja koja su potencijalno štetna ili gubljenje vremena.

 

Foto: Pexels