Pandemija koronavirusa nametnula nam je novi obavezni dodatak“ – zaštitne maskice. No mnogi koji ih redovito koriste osjećaju već neke posljedice na koži pa evo nekih savjeta kako tome doskočiti

Nošenjem zaštitne maske na licu doprinosimo sprječavanju širenja virusa, dok s druge strane možemo izazvati probleme na koži lica. Ispod maske koža se znoji, pri dodiru maske s kožom dolazi do trenja što uzrokuje iritacije i dodatno pogoršava postojeće kožne bolesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yamamay (@yamamayofficial) on

Mnogima su maske izazvale pojavu akni jer izravnim trenjem potiču upalu koja dovodi do njihovog izbijanja, a zadržavajući vlagu pospješuju rast mikroorganizama na koži. Problem su brzo prepoznali dermatolozi i kozmetičari diljem svijeta i skovali naziv za ovu novu problematiku – “maskne” (maske+akne) koji upotrebljavamo za probleme na koži uzrokovane stalnim nošenjem zaštitnih maski za lice kod osoba koje prije nisu imale problema s kožom lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SABMARINE (@sabmarine.hr) on

Imali ste problematičan ten i prije? Loša vijest je da maske mogu donijeti pogoršanje postojećih kožnih bolesti kao što su akne, rosacea, atopijski dermatitis, perioralni dermatitis  te  ranice i modrice na mjestu pritiska maske na kožu. Maske i stalno trenje tkanine na kožu, ali i stres zbog pandemije dovodi do pojačanog razmnožavanja bakterija na vlažnoj koži, te zatvaranja pora  sebumom, odumrlim stanicama i nečistoćom dovodi do pogoršanja akni. Toplina i vlažnost kože ispod maske, poboljšavaju cirkulaciju što se očituje pojačanim crvenilom kože kod rosacee. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MANGO (@mango) on

Ako ste i prije patili od dermatitisa, stanje vam se može dodatno pogoršati nakon nekoliko sati ili dana nošenja maske, a upravo iritativni kontaktni dermatitis možete na isti način dobiti. Kontaktni dermatitis može biti iritativni i alergijski. Iritativni dermatitis se javlja zbog vlaženja i stalnog trenja  između kože i maske. Očituje se suhoćom, ljuštenjem i crvenilom kože. S druge strane, alergijski kontaktni dermatitis znatno je rjeđi, a javlja se zbog preosjetljivosti na tkaninu, metale, gumu i ljepilo koji se koriste pri izradi maski, a također i na  deterdžent za pranje i omekšivače. Perioralni dermatitis se očituje pojavom crvenila i prištića na koži, oko nosa, usta, ponekad i oko očiju.

Kako bi spriječiti ili ublažiti ove promjene na koži?

  • Redovita njega.

Prije stavljanja i nakon skidanja maskice, kožu je dobro oprati mlakom vodom i blagim sredstvom kako bi se uklonile  mrtve stanice i ostaci šminke. Pretjerano topla voda se ne preporuča jer može dodatno isušiti kožu i oštetiti njenu zaštitnu barijeru. Nakon pranja dobro je koristiti hidratantnu kremu koja sadrži ceramide, hijaluronsku kiselinu i vitamin B5. Njabolje su one bez mirisa, retinoida, hidroksi kiselina jer će nošenje maske pospješiti njihovo prodiranje u dublje slojeve kože. Ceramidi pomažu u održavanju zaštitne kožne barijere, hijaluronska kiselina je odgovorna za hidrataciju, a vitamin B5 za regeneraciju kože. Ukoliko je koža crvena, pomozite si balzamima za obnavljanje oštećene kože. 

  • Bolje bez make up-a

Ako možete, pokušajte bez šminke, pogotovo pudera jer mogže zatvoriti pore. Bolji izbor su tonirane kreme. 

  • Koji masku odabrati?

Neki dermatolozi preporučuju maske napravljene od 100% pamuka, ali većina ipak smatra da je bolja kombinacija pamuka i poliestera. Pamuk brzo apsorbira vlagu i sporo otpušta zbog čega dugo ostaju vlažne i neugodne za kožu.

Maske od poliestera dobro apsorbiraju vlagu i za razliku od pamuka distribuiraju je na vanjsku površinu, gdje će brzo ispariti te se brzo osušiti. Poliester je vrlo mekan zbog čega se ugodno nosi, vrlo je lagan i ne stvara nabore.

Idealna je kombinacija mješavina pamuka i poliestera, zbog toga se i sportska odjeća izrađuje od mješavine pamuka i poliestera. Vrlo je važno da maska dobro prianja na licu. Nosite li masku pod nosom, kao da ju ni ne nosite. Maske s uzicom se lakše prilagođavaju veličini i obliku lica. Savitljivi komad preko nosa može osigurati dobro prijanjanje i spriječiti da maska zamagli naočale, ali iritira kožu nosa. Ukoliko se pojave otvori na rubu maske učinkovitost se može smanjiti za 50%.

Candybalism

Preporuča se masku skinuti svaka dva sata, a perive maske oprati nakon svakog nošenja blagim sredstvom za pranje. Ruke i laktovi, na kojima često imamo prilike vidjeti maske, žarišta su bakterija, obiluju prašinom, pa čak i virusima. Koliko god praktično izgledalo, nastojte ne vješajti masku preko ruke jer se tako vrlo lako može kontaminirati. Također, pripazite na mjesta gdje ostavljate ili spremate maske između dva nošenja. Površine stolova i unutrašnjosti torbi mogu biti kontaminirane virusima i bakterijama pa mogu onečistiti i vašu masku. Dobar način čuvanja je držanje u papirnatoj vrećici ili plastičnoj posudi s poklopcem koju svakodnevno morate dezinficirati. Ne čuvajte maskice u plastičnim vrećicama s patentnim zatvaračem jer se u njima zadržava vlaga koja također pogoduje razvoju patogena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J’ELIM (@jelim.official) on

Teško je prognozirati kada će „novom normalnom“ doći kraj, no imajte na umu da je odgovornost na nama. Čuvajte se, čuvajte svoje najmilije, sve će ovo proći. Možda je ovo prilika da preispitamo sebe i vlastite prioritete, te krenemo u novi početak kao pametniji, zreliji ljudi.