Uvijek smo na misiji pronaći najbolje savjete za vaš i naš seksualni život. Koliko god on još bio tabu, činjenica je da se radi o sasvim prirodnoj i stalnoj ljudskoj potrebi… Ili? Ako ste među onima koji su izgubili svoj libido, nakon što smo vam donijeli intervju s najpoznatijom seksologinjom na svijetu, popis afrodizijaka, iskustva drugih u našoj SEX FILES rubrici, sada donosimo najbolje savjete za vratiti libido. Ako ste među onima koji su već zaboravili kakav je to osjećaj

Najmanje sedam od 10 žena diljem svijeta kaže da ima nizak libido. Što bi značilo da velika većina žena u nekom trenutku ima nizak seksualni nagon. Usprkos tome, društvo to često još uvijek etiketira kao tabu ili kao neku komičnu “opet je boli glava” anegdotu. Iako je većina nas toga svjesna, i dalje se krivimo i bijesno guglamo “zar nešto nije u redu sa mnom?!”

Rezultati pretraživanja obično se fokusiraju na simptome, uzroke i brze lijekove. No bez obzira na to je li vaš seksualni nagon visok ili nizak, ne postoji ‘ispravna’ dijagnoza. Štoviše, nekad mislimo da postoji potreba da ga povećamo zbog društvenih očekivanja i/ili neusklađenih libida. Dakle, trebate li se prilagoditi svom prirodnom libidu ili ga pokušati promijeniti?

“Osim ako niste zadovoljni svojim libidom, mislim da je definitivno zdravo željeti ga promijeniti. Želju za povećanjem (ili smanjenjem) vašeg libida ne treba smatrati negativnom stvari, jer pokazuje da ste u dodiru sa svojom seksualnošću i svijest o vašoj situaciji u bilo kojem trenutku,” kaže psihoseksologinja Chantelle Otten za poznati portal Refinery29.

Poznati seksualni terapeut Aleks Trkulja također nas podsjeća da na libido utječu brojni čimbenici: “Emocionalno, mentalno, fizičko, relacijsko blagostanje, kao i sociokulturni utjecaji, da spomenemo samo neke. Ne možete to svjesno ‘promijeniti’, ali možete razmotriti utjecaje koji vam pomažu ili vas ometaju u povećanju istog”, kaže, ukazujući na antidepresive, kronične bolesti, stres u vezi i kriva uvjerenja o seksu i seksualnosti.

Nije iznenađenje da je stres glavni faktor koji utječe na libido. Kad smo s puno nerazrađenih misli tamo gore, u glavi, teško se možemo usredotočiti na zadovoljstvo tamo dolje. “Najbolje što možete učiniti za svoj libido je kontrolirati stres. Pozabavite se vanjskim stresorima (posao, odnosi, djeca) i unutarnjim stresorima (samokritičnost, zabrinutost oko vlastitog izgleda) kako biste poboljšali svoj libido. Ti stresori inače djeluju kao najveće barijere”, kaže Trkulja.

Lakše reći nego napraviti, naravno. Može biti teško isključiti faktore stresa ili unutarnju buku koja može prevladati u spavaćoj sobi. To nije nešto s čim se mnogi od nas mogu nositi sami, pa nam traženje podrške za mentalno zdravlje u obliku psihologa i seksualnih terapeuta može pomoći da obradimo i prebrodimo te prepreke. Onima koji žele opipljive savjete o tome kako povećati svoj seksualni nagon, Otten predlaže da se usklade s onim što vas uzbuđuje i što vas odbija. “To može biti bilo što – položaji, humor, određeni mirisi ili čak temperatura. Zatim odredite načine kako potaknuti ono što vas uzbuđuje i smanjiti one stvari koje vas downaju,” kaže ona. “Komunikacija je najbolja predigra – razgovor o seksu, iako je često neugodan, imperativ je za razumijevanje međusobnih on & offs.”

Tijekom dana mnogi seksolozi preporučuju svjesno razmišljanje o tome što vas uzbuđuje. Ovo pomaže u polaganom stvaranju uzbuđenja, tako da kada dođe vrijeme za seks, već ste u tome! Kada je u pitanju seks na jednu noć, vaš libido je jedini koji je bitan jer se događa u trenutku. Međutim, u vezi ste uhvaćeni u činu balansiranja umirivanja dvaju jedinstvenih libida.

Strpljenje, poštovanje i ljubaznost ono su što Trkulja ističe kao važno u vezi koja se kreće uz neizbježne oseke i plime seksa. “Neusklađeni libido je nevjerojatno čest. Ne bismo trebali cijeli život biti nečiji seksualni robovi, stoga malo strpljenja i milosti oko činjenice da naša seksualna funkcija fluktuira tijekom života može pomoći u smanjenju pritiska. Prestanite uspoređivati ​​svoj seksualni život s drugima i umjesto toga se fokusirajte na intimnost i povezanost.”

Seksolozi su složni da je uz njegovanje intimnosti na druge načine osim seksa beskrajno korisno za odnos para. Stavljanje fokusa na intimnost u širem smislu može pomoći da se redefinira kako seks izgleda u vašoj vezi. Ponekad, upuštanje u trenutke intimnosti (kao što je biti zamotani u dekice gledajući film) može dugoročno povećati libido.

Seks i veza trebali bi biti ugodni i zabavni, a ne izvor srama i neadekvatnosti. Kada prihvatimo činjenicu da je naš libido nešto što će se nastaviti mijenjati s nama tijekom života, možemo ga početi tretirati sa strpljenjem i suosjećanjem koje zaslužuje!

 

Fotografije: Unsplash