Ovih dana puno se piše o seksualnosti, osobito ženskoj. Je li razlog tome što jako puno vremena provodimo kod kuće? Nije ni važno, važno je da se o tabuima napokon progovara.

Tako je, ženska seksualnost je tabu. Većinom se uspoređuje sa scenama iz filmova i serija, žene same sebe ne poznaju dovoljno ili se upoznavaju tek u nešto poznijim godinama i napokon je stiglo vrijeme u kojem se nešto glasnije razgovara o tome.

Ostajanje kod kuće i godina dana pandemije svakako je donijelo nova iskustva za parove. Pandemija je imala svoj utjecaj na odnose – neki su se poboljšali, neki pogoršali, ali rijetko koji par je ostao imun na sve nedavne promjene.

Zašto je najveći tabu ovih dana libido? Zato što upravo libido nije lako probuditi kad ste zatvoreni u četiri zida, smanjenih mogućnosti sebičnih uživanja, putovanja i avantura, a obveze i briga za egzistencijom povećale su se kao nikada do sad. Pandemija i potresi sa sobom su donijeli strašan stres s kojim se moramo nositi i iako nalazimo načine, on je i dalje, možda i nesvjesno, prisutan u našem tijelu. A stres, briga i neizvjesnost, kao i 24/7 provođenje vremena s partnerima, zasigurno nisu recept za zdravi libido i uzbudljiv seksualni život.

Ovdje osobito veliku ulogu ima ženska seksualnost jer je nešto kompleksnija. Muškarci su poprilično linearna bića, dok je ženska seksualnost definitivno nešto što je iskrivljeno kroz godine pop kulture, filmova, serija i seksi diva. Kako ipak ne bi radili razliku između muškaraca i žena, nemate li uopće potrebu za bliskošću ovog tipa, niste jedini i s obzirom na sve s čim ste se posljednih godinu dana morate nositi, dobro je ako uopće dolazite u kontakt sa samima sobom.

Ipak, postoji zamka koji bi bilo dobro zaobići, a to je prebacivanje odgovornosti. Libido, seksualnost, seksualna želja – to je stvar svake osobe zasebno, njen odnos sa samom sobom. Seksualni stručnjaci i psihoterapeuti libido često prevode i kao kreativnost i želju za životom. Ono je nešto što dolazi iznutra, reflektira unutarnje zadovoljstvo i naravno – zdravlje. Dok je komunikacija i podrška od partnera jednako važna i ključna, seksualnost je i vlastita odgovornost. Ako ste je putem negdje izgubili, dajte si vremena pozabaviti se sa sobom. Jedan od najboljih savjeta je i ponovno pronaći što vas usrećuje. To ne mora biti ništa veliko, mogu biti i male stvari. Put prema zdravoj seksualnosti isprepleten je vlastitim, ne nužno seksualnim, užitcima.

Foto: Unsplash