Film Jonaha Hilla o njegovu psihoterapeutu Philu Stutzu, jedan je od onih koji vas ostavi dobrih nekoliko minuta u apsolutnoj tišini nakon odjavne špice. Minute u kojima pokušavate apsorbirati dojmove jer ste svjesni da ste pogledali nešto zaista važno 

Anksioznost je sve veća, mentalna slika društva u disbalansu, psihoterapeuti rade punom parom, a doktori prepisuju bolovanja više no ikad. Nažalost, iako je danas psihološka pomoć dostupnija nego ikad prije, pa čak i onima niže platežne moći, i dalje je svojevrstan luksuz ako pričamo o tjednim individualnim seansama sa stručnjacima. 

Kako je to slika gotovo cijelog svijetu, Jonah je odlučio kroz dokumentarni film “Stutz”, približiti svima savjete i “alate” svog psihoterapeuta Phila Stutza. No ono u što se pretvorio ovaj film, sniman preko dvije godine, jest jedan intimni prikaz odnosa psihoterapeuta i njegova klijenta, koji je u ovom slučaju za Oscara nominirani i planetarno popularni glumac Jonah Hill.

 

Ako očekujete saznati mehanizme i alate koji bi vam mogli pomoći na vašem vlastitom putu, s obzirom na to da je ovaj holivudski psihoterapeut autor bestselera New York Timesa “The Tools”, Jonah i to prolazi s njime. Međutim, kako prije svega treba potražiti podršku i pomoć prilagođenu našim problemima jer ne postoji univerzalni recept za sreću, to je s pravom ostalo u pozadini ovog dokumentarca. 

U fokusu su mnogo univerzalnije točke: činjenica da slava, novac i moć ne donosi sreću, spoznaja da su naši uzori jednako slomljeni i nesavršeni poput nas samih, istine da nitko ne zna sve te da svi dijelimo tri nezaobilazne emocije tijekom cijelog života: bol, neizvjesnost te kontinuirani rad. Preporučujemo! IMDb 8,2