Ako ste odlučili poboljšati svoje financijske navike u 2023. godini, možete dati priliku stručnjacima koji koriste društvene mreže za širenje svojih znanja na jezgrovit način

Vremena su takva da nam nije svejedno gdje odlazi naš novac, a pojavila se sve veća potreba za boljom financijskom pismenošću. Sigurno ste i među prijateljima potegnuli razgovor o štednji ili ulaganju, i možda se ne snalazite u cijeloj priči. Realno, ne želimo svi postati financijski neovisni do 45. godine i pridružiti se F.I.R.E. pokretu, već imamo potrebu uloviti se ukoštac sa svakodnevnim financijskim zavrzlamama.

Kad je riječ o osobnim financijama, to su često zamorni zadaci poput planiranja proračuna ili organiziranja bankovnih računa, a na internetu je dostupno pregršt savjeta otkud krenuti – što nas nekad čini još nervoznijima i nestrpljivijima.

Srećom TikTok, koji je postao popularan upravo zato što vam na brz i jednostavan način ponudi neko rješenje, ima pravu malu zajednicu stručnjaka iz brojnih područja koji će vam “nabrzaka” dati uvid u srž određenih problema koji vas zanimaju – kako pregovarati o povišici, kako uložiti, kako riješiti dugove…

Neki od najboljih financijskih savjeta na TikToku dolaze od onih koji znaju kako sažeti korisne informacije, bez žargona, opskurnih grafikona i, iskreno, ega. Ovi su profili poznati upravo po tome što daju jednostavne i pristupačne savjete o upravljanju novcem, pa ako vas zanima financijska pismenost – dajte im priliku!

@herfirst100k

Tori Dunlap, koja stoji iza ovog zanimljivog profila, ne samo da se zalaže za financijsku jednakost, već i naoružava svoje sljedbenike praktičnim znanjem koje im je potrebno da stvarno razviju svoju financijsku pismenost i samopouzdanje u pregovaranju. A svidjet će vam se i njezini savjeti o poslu i karijeri.

@amoochlife

Ako ste ikada istraživali kako složiti vlastiti kućni mjesečni proračun, sadržaj je većinu vremena usmjeren na ljude s višim prihodima. Ovaj je profil izvrstan resurs za one koji žele ispuniti svoje ciljeve i pridonijeti razvoju, ali možda ne traže novac ili ga nemaju dovoljno za ispuniti sve svoje snove (naizgled!). Ne samo da ćete na njihovoj stranici pronaći sjajne savjete za proračun, već i korisne savjete o životnom stilu za jeftine obroke i druge načine uštede novca. Love, love!

@krish.kara

Jedan od razloga zašto svi imamo problem s novcem (osim toga da ga nema dovoljno) jest i stereotip da je štednja previše komplicirana za “obične ljude”. Zbog toga su ljudi poput Krisha postali vrlo popularni – on razbija upravo takve mitove i nudi pravila i trikove kojih se trebate pridržavati ako pokušavate uštedjeti novac te savjete kako biste znali hoćete li biti prevareni s ugovorom o najmu ili s operaterom.

@breakyourbudget

Na ovom ćete profilu pronaći praktične načine štednje, proračuna i upravljanja svojom ušteđevinom kako biste ostvarili svoje ciljeve na realan način – i razbiti vam mjehurić da živite “izvan svog standarda” onda kada to naprosto ne možete. Ona također dijeli resurse kao što su proračunski predlošci koji su prilagođeni amaterima i amaterkama.

@pricelesstay

Ovu tiktokfluencericu nazivaju “finance queen” jer je njezin sadržaj odličan za one koji traže savjete i trikove koje prosječna osoba zapravo može razumjeti. Bilo da ste mali ulagač ili tek počinjete, postoji mnogo informacija koje možete upiti u kratkim i jezgrovitim videima!

 

Foto: Brooke Cagle/Unsplash