Guliver/Thinkstock

Sigurno ste već čuli za ovaj pokret kojem se pridružuje sve više mladih. Nailazi na mnoga odobravanja, ali i na mnoge kritike, a mi smo pokušali odgovoriti na pitanje je li ovaj lifestyle s ciljem “Financijske neovisnosti i rane mirovine” uistinu nov način gledanja na život?

“Financial Independent and Retire Early” puni je naziv ovog novo-starog pokreta iza akronima F.I.R.E. Sljedbenici su ultra štedljivi milenijci koji imaju misiju umiroviti se najkasnije u četrdesetima kako bi mogli duže bezbrižno uživati u životu. Njihov način kako do toga doći jest živjeti pomalo asketski, to jest štedjeti što je više moguće. Ne zanima ih gomilanje bogatstva niti luksuzni lifestyle. Ono što oni žele jest zaraditi dovoljno novaca kako im kasnije u životu novac ne bi bio više prioritet. Također, riječ “mirovina” za njih ima malo šire značenje. Čak bi najbolje objašnjenje bilo “umirovljenje od današnjeg načina života”. Neki od njih vide se kako putuju po svijetu, neki kako nastavljaju raditi, ali u puno boljoj poziciji uvjetovanja situacije na poslu, neki se žele u potpunosti posvetiti svojoj pr(a)voj ljubavi koja im, nažalost, ne donosi toliki novac da bi mogli živjeti od toga, a neki samo žele provoditi kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji.

VRIJEME VS. NOVAC

Počeci ovog pokreta sežu od prije gotovo 30 godina kada je izašla knjiga Vicki Robin, “Your Money or Your Life”. Ni tada nije prošla ispod radara, štoviše, autorica je čak dva puta gostovala na “Oprah showu”, ali čini se da je danas ovakav tip lifestylea privlačniji mladima nego li je bio tada pa se Vicki unazad par mjeseci pretvorila u novog “životnog gurua” milenijaca. Premisa knjige Vicki Robin može se lako sumirati u sljedećoj rečenici “… ako, primjerice, zarađujete 300 kuna po danu, a majica koju želite kupiti stoji 100 kuna, zapitajte se: Vrijedi li ova majica uistinu trećinu vašeg neprocjenjivog vremena u danu koje provodite na Zemlji?” Njoj je sličnog mišljenja i bivši urugvajski predsjednik, José Mujica, čija je poznata rečenica: “Kada nešto kupujete, ne plaćate to novcem. Plaćate to satima svog života koji ste potrošili da biste zaradili taj novac. Razlika je što je život jedina stvar koju novac ne može kupiti. Život je sve kraći, a tužno je trošiti svoje vrijeme i slobodu na stvari koje vam ne donose ispunjenje.”

Sljedbenici ovog načina života najviše se okupljaju na Redditu, ali postoje stotine foruma posvećene ovom lifestylu, blogova, pa čak i kampova i resorta. Njihov kredo je da se maknemo od ideje kako bismo trebali raditi 40-45 godina svog života prije nego što se počnemo zabavljati i da radimo ono što uistinu želimo. Zašto bismo potrošili svoje najbolje godine života kako bismo radili ono što ne volimo i živjeli kako ne želimo?  Što nazivaju najvećim boljkama današnjice? To što novac kontrolira naše odluke, da više rada donosi više novca, ali manje ispunjenosti i sreće te da pristajemo na bijesne karijerističke utrke u kojima možemo zaraditi šesterostruke iznose, ali po kojoj cijeni? Jasno je da su F.I.R.E. smjernice vrlo dobro rezonirale današnji svijet, no ne čini li vam se da je cilj ipak malo previše utopistički?

PARADOKS ŠTEDNJE

Činjenica jest da je ovaj stil života namijenjen uskoj skupini ljudi. Još nas je John Maynard Keynes naučio da je ovako nešto neodrživo zbog sitne stvari zvane “paradoks štednje”. Monetarna ekonomija ne može se razvijati i rasti ako ljudi štede više nego što investiraju, to jest troše. Na primjer, ako vi imate 100 kuna, a uštedjeli ste nula kuna, to znači da će netko drugi zaraditi tih 100 kuna. No ako ta osoba uštedi svih tih 100 kuna, znači da netko drugi neće zaraditi tih 100 kuna i ulagati dalje. Ukratko, ne možemo svi samo štedjeti i očekivati da će ekonomija rasti.

Zato i jest ovakav pokret najsmisleniji za one kod kojih ima i najviše sljedbenika: mladi IT stručnjaci. Oni su jedna od rijetkih profesija danas koja matematički može zaraditi višestruko nego što uštedi. Njihov rad danas može nekome donijeti multimilijunske iznose, dok oni sami zarade, primjerice, peterostruki iznos. Zbog toga se oni vrlo brzo mogu izuzeti iz ekonomskog lanca jer su gospodarstvu priskrbili višestruko više nego što su uzeli, to jest uštedjeli. Naravno, ne radi se samo o IT stručnjacima, ali oni su najaktualnija takva profesija i najbrojniji sljedbenici ovog pokreta.

Bitno je i naglasiti da većinu sljedbenika obilježavaju sljedeće karakteristike: zarađuju iznadprosječno te mogu staviti na štednju čak 70 posto svojih primanja (gotovo nezamislivo prosječnoj obitelji) i mogu vrlo dobro procijeniti u što bi trebali investirati. Dodatni parametri koje treba uzeti u obzir ako se misli slijediti ovaj pokret su, nabrojimo neke: imate li kredit, kakav je trend životnog standarda u državi u kojoj živite, koji su rizici na ekonomskom tržištu iza dugogodišnje štednje…

Zbog svega navedenog, rekli bismo da je prije svega potrebno saznati što je to što je dovoljno – vama. Možda je vaše “dovoljno” nekome “previše” ili “premalo”, ali vama donosi sreću. Također, priče o tome da morate raditi posao koji volite ili raditi samo da biste zaradili za mirovinu već su pomalo deplasirane. Poanta posla ili poslova jest ta da pronađete svoj smisao, da se dovoljno upoznate kako biste došli do onoga što vas uistinu ispunjava, a rijetki imaju sreću to saznati s, primjerice, 25 ili 35 godina, pa nemojte očajavati.
Doći do prave financijske neovisnosti nije samo stvar štednje, stvar je balansa štednje i investicija, a pod investicije ne mislimo samo na ulaganje u dionice ili bitcoine, nego ulaganje u vlastitu buduću sreću. Pa bilo to ulaganje u kućicu na moru, dobro odijelo, edukaciju… Bitno je samo da vam izravno ili neizravno može osigurati veći povrat, u početku novca, a kasnije i sreće.

Čak i ako vam je ovakav lifestyle nedostižan ili jednostavno nije vaš “đir”, neke smjernice “fireaša” vam definitivno neće naštetiti ako ih počnete kopirati!

  • Neka vam štednja bude prioritet

Većina nas štedi na način da štedimo ono što nam ostane na kraju mjeseca. F.I.R.E. sljedbenici su obrnuli uloge – oni troše ono što im ostaje nakon što odvoje za štednju.

  1. Koristite aplikacije kako biste pratili svoju potrošnju

Vjerujte nam, iznenadit će vas kada vidite na koliko nepotrebnih stvari trošite novac!

  1. Naučite što više toga što možete napraviti sami

Ako neke stvari ipak ne možete usvojiti, pokušajte zamijeniti nešto što znate za ono što ne znate. Primjerice, ponudite šetati psa, dati instrukcije, počistiti kuću, pokosite travnjak, ili nešto slično u zamjenu za krečenje stana, prijevoz do aerodroma…

 

Što mislite o ovom pokretu i mislite li mu se pridružiti? Pišite nam na grazia@mediatop.hr!