Guliver/Getty Images

Vizije “Sluškinjine priče” bile su zastrašujuće i zlokobne, te iako se u priči moglo pronaći dosta analogije sa stvarnošću, rijetko tko bi mogao pomisliti da bi središnji dio priče mogao postati makar i približna stvarnost…

Nizozemski “etički haker” Victor Gevers nedavno je razotkrio  bazu podataka od 1.8 milijuna žena koje su se nalazile na kineskom serveru. Ta lista uključivala je osobne podatke poput godina, bračnog statusa, njihove osobne identifikacijske brojeve, adrese… No, ono što je šokiralo svijet je sljedeća stavka: “BreedReady” kategorija (u slobodnom prijevodu “Spremna za oplodnju”), a pokraj se nalazila binarna klasifikacija 1 ili 0, što je označavalo njihov potencijal za imanje djece. Ne zna se točno otkud ova baza podataka, taj podatak izbrisan je u roku od 48 sati nakon što je to Gevers objavio online. Iako se može pomisliti da se radi o nekim podacima online stranice za upoznavanje, pogotovo jer je 90 posto imena s liste neudano, bilo je neobično zašto bi žene dijelile svoj OIB s nepoznatim ljudima na internetu, kao i to da nisu postojali podaci poput hobija, interesa… “Način na koji je ova baza bila uređena meni nije izgledao poput online dating agencije“, rekao je Gevers. Ta baza podataka potaknula je zlosutna razmišljanja: zar stvarno postoji mogućnost da će kineska vlada otići još dalje od društvenog rejtinga? I što bi točno radili s tom informacijom?!

Guliver/Getty Images

Ono što je dodatno zastrašujuće jest to da je trenutačno jedan od najvećih problema Kine baš slabo rastući natalitetni trend i sve starije stanovništvo. Godine 2018. rođeno je “samo” 15 milijuna beba, čak dva milijuna manje nego godinu dana ranije, a ujedno se radi o najmanjem broju rođene djece od 1949. godine. Pad je dodatno zabrinjavajući jer je još 2016. kontroverzna kineska mjera da obitelj može imati samo jedno dijete zamijenjena novom mjerom s dva djeteta, što, izgleda, uopće nije urodilo plodom. Ovaj projekt pratila je i vrlo agresivna promidžbena kampanja, koja je bila prije svega namijenjena visoko obrazovanim Kineskinjama, koje se htjelo natjerati da imaju djecu dok su još u dvadesetima.

Te mjere su na još jednom polju imale teške posljedice za današnje kinesko društvo. Za vrijeme mjere o jednom djetetu, bilo je “poželjnije” muško dijete, što je dovelo do pobačaja mnogih ženskih fetusa. Posljedica toga je golemi nesrazmjer muškaraca i žena: danas ima čak 34 milijuna više muškaraca! No iako se radi o jako velikom izboru potencijalnih partnera, većina žena ipak je odlučila pričekati s majčinstvom. Više od 50 posto studenata na sveučilištima su žene te je broj onih koje rade u urbanim sredinama porastao za 34 posto od 2010. do 2016. godine. S obzirom na to da se Kina nije libila poduzimati totalitarne mjere, Kineskinje se već sada boje što bi se moglo dogoditi ako broj djece i dalje počne toliko padati…. Što baca mračno svjetlo na ovu bazu podataka koja je procurila, i na kategoriju “BreedReady”.