Idealan je trenutak za jesenski city break, a za vas smo potražili neke ideje gdje biste mogli kroz desetak dana.

Još uvijek je vrijeme prilično stabilno i zapravo idealno za jedno jesensko putovanje van granica Hrvatske. Istražili smo jeftine letove iz tri hrvatska grada; Zagreba, Rijeke i Zadra iz kojih možete odletjeti u Europu za svega par eura. A putem smo vam složili i mali vodič što posjetiti na destinacijama.

Iz Zagreba za Milano

U periodu od 8. do 15. studenog Ryanair vas vodi u prijestolnicu talijanske mode za svega 18 eura. No, nije Milano samo prijestolnica mode već grad u kojem su šetnje ispunjene dobrom hranom, pićem, shoppingom, ali i kulturom. Jedan cappuccino s pogledom na milanski Duomo se ne propušta, a iako će vas koštati malo više, isplati se. Također, trenutno u Milanu traje odlična izložba fotografija u čijem je stvaranju sudjelovao Giorgio Armani. Radi se o izložbi fotografija Magnumovih fotografa pod nazivom Magnum Photos – Colors, Places, Faces, a može se razgledati u izložbenom prostoru Armani/Silos , u vlasništvu velikog Giorgija Armanija. Zanimljiva je to vizualna pripovijest koja odražava jedinstvenu mješavinu umjetnosti, novinarstva i pripovijedanja kroz kaleidoskop različitih vizija. Također, u Italiji se vrijedi prepustiti čarima „dolce vite“ i hedonizma.

europska putovanja
Armani/Silos

Zato je važan dnevni ritual ispijanja aperitiva prije večere, a po taj gušt se uputite u Fonderie Milanese poznatom po svom industrijskom šarmu i mlađoj urbanoj publici. Ovdje se možete poslužiti i buffet stilom večere koju redovito poslužuju u vrijeme aperitiva.

europska putovanja
Fonderie Milanesi

Večer možete završiti u zanimljivim gradskim termama QC Termemilano, u četvrti Porta Romana, smještenim u nekadašnjoj tramvajskoj stanici. Baš tu ispod zemlje se događa magija s nekoliko sauni, elegantnom čajanom za odmor te nizom kamenih prostorija s toplim i hladnim kupkama, bazenima s gejzirima, vodopadom s jacuzzijem i još mnogo toga.

europska putovanja
QC Termemilano
Iz Zadra u Marseille

U periodu od 20.do 27. listopada, znači uskoro (čitaj kupite kartu), imate prilike uputiti se u Francusku, i to u Marseille, drugi po redu najveći grad nakon Pariza. Na samo sat i pol vožnjeRyanairom iz Zadra i bit će lansirani u mediteransku luku u Lionskom zaljevu. Hvaljen zbog arhitekture, pogleda, prekrasne luke, ali i lijepih prirodnih ljepota koje okružuju grad, Marseille je odličan izbor za city break. Stari dio grada, četvrt Le Panier oda je šarenilu, životu i autentičnom francuskom šarmu tako da isplanirajte šetnje u ovom dijelu, a prilika za čašu vina i dobru hranu imat ćete jako mnogo. Stara luka Le Vieux Port of Marseilles i pogled na hrpetinu usidrenih brodova također je lokacija koja se ne propušta skupa s ribljim specijalitetima i šarmantnim zalogajnicama koje ih nude.

europska putovanja
Kvart Le Panier

Također, posjetite MuCEM – Muzej civilizacije Europe i Mediterana koji je smješten u impresivnoj zgradi uz more. Ostatak vremena provedite na električnom biciklu jer budimo realni – tako se gradovi najbolje upoznaju.

europska putovanja
Luka Le Vieux Port
Iz Rijeke u Stockholm

Ponuda za dvadesetak eura iz Rijeke za Stockholm s Ryanairom također vrijedi u periodu od 20. do 27. listopada, a znamo da je Švedska uvijek izvor inspiracije ugodnog života. Listopad u Stockholmu označava početak nove sezone. Žive boje, fascinantne izložbe, švedska fika, jesenske tržnice, obiteljska događanja, kreativni koncerti i kulturna događanja, doživljaji prirode, Dan peciva s cimetom i još puno, puno više. Osim, toga kulturna jesenska sezona je itekako živa stoga neka ovo bude malo kulturno putovanje kroz švedsku prijestolnicu.

europska putovanja

Stockholm Jazz Festival na rasporedu je od 14. do 23. listopada, a osim uz zvuke dobre glazbe, prošećite zanimljivim izložbama. Spirit Museum vam nudi izložbu Rediscover punu pastelnih boja i disco glazbe koja naglašava šarene godine zbirke Absolut Art tijekom 1980-ih i 1990-ih. Možete vidjeti više od 850 umjetničkih djela oko 550 umjetnika, nastalih u razdoblju od 1985. do 2004. godine.

europska putovanja

Također, interaktivna jesen se događa Sven-Harrys konstmuseum gdje će deset obrtnika i majstora narodnih zanata useliti, doslovno, na neko vrijeme kako bi posjetiteljima predstavili tradiciju suvremenog švedskog obrta.

Foto: Unsplash, Spirit Museum, QC Termemilano, Armani/Silos, Fonderie Milanese