Budući da sav novac prije blagdana potrošimo na darove, hranu i piće, a o ulaganju u uređenje doma ne razmišljamo. Ali postoje jednostavni načini da osvježite svoj stan.

Da biste napravili vidljive promjene u svom domu, ne morate potrošiti puno novca. A ove ideje će nam dobro doći sada pred novogodišnje praznike kada svi trošimo više nego što smo planirali na razne druge stvari.

Jednostavni načini da osvježite stan pred božićne i novogodišnje praznike

1. Oslobodite se viška

Najprije se riješite svih drangulija sa svojih polica. Kolekcije Kinder figurica, školjki i kamenčića donesenih prije mnogo godina s godišnjih odmora, starih svijeća i ukrasnih figurica koje ste davno dobili na poklon i sada vam ništa ne znače. Ako vam je krivo što ćete sve to baciti, stavite sve navedeno u kutiju i sklonite daleko od pogleda. Prije svega, sve to skuplja prašinu (razmislite o tome ako ste alergični). Drugo, ne izaziva nikakve emocije. Kada ste se zadnji put zaista divili ovim stvarima? Zapamtite, manje je uvijek više u interijeru.

2. Razmjestite namještaj

Raspored namještaja odmah će osvježiti prostor. Čak i stolica pomaknuta u drugi kut dat će vam drugačiji pogled na prostor. Možete početi s malim promjenama: preuredite noćne ormariće, zamijenite stolice iz drugih soba (ako, naravno, vaš interijer to dopušta), premjestite cvijeće s prozorske daske na komodu ili noćni ormarić. Ako niste zadovoljni ovim malim promjenama, premjestite veće komade namještaja. No, ne bismo vam preporučili da takve stvari radite bez prethodne pripreme jer riskirate stvaranje kaosa.

3. Popunite prazne zidove

Isprintajte omiljene slike (reprodukcije, obiteljske fotografije, fotografije s putovanja), uokvirite ih i ukrasite prazne zidove u svom stanu.

4. Kupite novi prekrivač ili vazu

Ukrasni predmeti, podmetači za čaše, stolnjaci, prekrivači, tegle za cvijeće – ne koštaju puno, a osvježit će prostoriju. Ako imate zavjese, možete ih promijeniti.

5. Promijenite boju lustera ili lampe

Rasvjeta igra važnu ulogu u dizajnu interijera. Jedna od opcija bila bi stropno svjetlo, lampa ili luster. Ili da stavim žarulje u boji. I svaki prostor će oživjeti.

6. Rasporedite knjige na drugačiji način

Ako imate veliku biblioteku, bilo bi dobro razvrstati knjige po boji ili veličini. Možda se čini da to neće ništa promijeniti, ali hoće. Kada organizirate svoje knjige, vjerojatno ćete izbaciti još tonu papirića, letaka ili drugih papira koji su se tamo nakupili tijekom vremena.

Foto: Pexels