O digitalnom detoksu neko se vrijeme puno i redovito pisalo. ”Pratite manje medije, ograničite si vrijeme na društvenim mrežama…” Onda nas je pandemija sve online ponovno zbližila. Gdje smo sada?

Dnevne brojke zaraženih, preuranjeni izbori, smirivanje pandemije, dolazak turističke sezone, slike s beskrajnih ljetovanja, slike bazena, pa nove, svakodnevne, ne tako pozitivne vijesti stožera. Koliko su se neki zaklinjali u digitalni detoks prije pandemije, toliko nas je upravo ona, kao i potres, ponovno sve zbližila online. Zatim su krenula ljetovanja, uživanja kao da nema sutra (jer realno, nekad se pitamo ima li) i tako smo na toj dasci dosurfali do plitkoga – mjeseca rujna, kraćih dana, dok je ispred nas samo beskrajno i neistraženo prostranstvo jeseni.

Psiholozi kažu da se ne znamo nositi neizvjesnosti, da je popuštanje mjera bilo svojevrsno ‘puštanje s lanca’ i da nas tek sada čeka udarac stvarnosti. I uistinu, većina ne zna kako stoji i kako će se razvijati završetak ove, ne tako bajne godine.

No, gdje smo stali s digitalnim detoksom? Mnogi već nekoliko mjeseci zaobilaze vijesti, mediji su ih uistinu učinili nepodnošljivima, a samo mala iskra ili javna svađa sposobna je dignuti cijeli državu na noge. Plutamo negdje u sredini, moglo bi se reći, na istoj toj dasci na kojoj smo dosurfali pod dozom adrenalina. Dok je vrijeme karantene obilježio rad na sebi i popularizacija svih mogućih self help i zdravih savjeta, sada čini se, stojimo na suhom. Pa jeste li se možda tako stojeći zapitali – što vam donose i ili odnose društvene mreže.

Možda vas živciraju upravo te slike bazena, možda vas vesele samo vaši prijatelji, možda vas više ne zanima što nose influencerice, a možda samo želite gledati u Instagram fotografije malih, slatkih pasa. U svakom slučaju, jeste li proskrolali danas i možda se zapitali – je li vrijeme za još jedan digitalni detoks? Odgovor ćemo prepustiti vama.

Foto: Unsplash