Ako se hvatate za mobitel ili uzimate laptop puno češće no inače, u znatiželji za novim vijestima i notifikacijama, možda patite od stanja FOMO – ‘fear of missing out’ ili straha od propuštanja.

FOMO u modernom svijetu nije novost, a radi se o osjećaju straha ili anksioznosti da nešto ne propustite. U danima kada su nam jedini izvor informacija inernet, a socijalni kontakti ovise nam o društvenim mrežama, možda sve češće primate mobitel ili laptop u ruke. FOMO nije tako teško otkriti, probajte se sjetiti što učinite kada posao stane, odmarate kući ili prije spavanja. Što učinite čim otvorite oči? Ako je vaš odgovor ‘otvaram portale i društvene mreže’ vrijeme je da poradite na tome.

Zašto? Zato što osim što možda imate strah od propuštanja stvari, možda ste razvili i veću ovisnost o internetu i društvenim mrežama no inače. I dok vam se čini da je to jedino što vas veseli i trenutno zbližava s prijateljima, u krivu ste jer time zaboravljate na nešto jako važno – sebe. Svoje mentalno zdravlje i razinu stresa.

Stres nevjerojatno puno utječe na organizam, osobito ženski, osobito na hormone, probavu, ciklus. Zato sljedeći put kada zgrabite mobitel u ruke iz dosade, zapitajte se – ima li sada tamo uistinu nešto što danas već nisam vidjela? Strah od propuštanja možda je nešto glasniji u vašoj glavi, ali jednako glasan trebao bi postati i onaj glas koji vam govori da odmorite, duboko dišete i pronađete nešto za sebe što će vam donijeti spokoj i smiraj u ovim stresnim i turbulentnim vremenima kada vas bombardiraju s brojkama, dramatičnim naslovima, hejterskim komentarima, ironijom i slično. Otpustite FOMO, okrenite se oko sebe i pronađite nešto što možete napraviti da se vi, i oni koji se nalaze u tom trenutko do vas, osjećate bolje.

Foto: Unsplash