Kinesko je gospodarstvo zabilježilo najjači ekonomski rast u posljednje dvije godine. Nakon što se uspješno i relativno brzo oporavila od ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom Covid-19, najmnogoljudnija zemlja na svijetu je krenula dalje. Kina je bila prva zemlja u nizu zahvaćena pandemijom početkom 2020. godine.

Iako je povećanje ekonomske aktivnosti od 2.3% za drugu najveću svjetsku gospodarsku silu bilo najsporije od 1976. godine, do posljednja tri mjeseca prošle godine Kina se širila bržim tempom nego prije krize. Analitičari tvrde da Kina ovakav uspjeh, pri čemu je tako veliko tržište izbjeglo godišnji pad proizvodnje, može zahvaliti brzoj reakciji Pekinga na pandemiju nakon što su otkriveni prvi slučajevi zaraze u Wuhanu. Zatim tu su i poticaji vlade te međunarodna potražnja za kineskom robom zbog čega Kina i dalje iznimno dobro ekonomski kotira u svijetu.

Paul Donovan, glavni ekonomist u organizaciji UBS Global Wealth Management, ovom je prilikom rekao: “Kineski rast odražava globalne obrasce. Domaća kineska maloprodaja je podbacila za lokalnu ekonomiju, a najveća joj podrška dolazi izvana. Kako europski i američki potrošači preusmjeravaju potrošnju s usluga na robu, proizvodne ekonomije nadmašuju krizna očekivanja. Kina je u tome broj jedan.”

Foto: Jie/Unsplash