Na 2. katu zagrebačkog MSU traje izložba posvećena kulturi stripa u Hrvatskoj i upravo je produžena sve do 14. ožujka.

Izložba “Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“ sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici.

Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, ponajprije nekomercijalnog, autorskog stripa. Upravo se autorski strip pozicionirao kao sastavni dio vizualne kulture i kulturne produkcije općenito, stoga ga treba i dalje afirmirati te osvještavati njegove ne samo umjetničke nego i komunikacijske i edukativne potencijale. Osim neosporne formalne, likovne kvalitete crteža, kolaža ili fotografije, strip se promatra prije svega kao iznimno uvjerljiv sklop vizualnih i verbalnih znakova koji svoju magičnu privlačnost duguju načinu na koji pričaju priču. S druge strane, naglasak se želi dati upravo ostvarenjima i izdanjima koja prelaze granice medija ili koji krše neke medijske zadanosti i konvencije, smatrajući strip autonomnom umjetničkom disciplinom. Postav pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana, s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

Također, uz kupljenu obiteljsku ulaznicu za izložbu “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, MSU vam daruje predložak za strip tablu – slijed od 7 praznih kadrova za izradu vašeg vlastitog stripa! Nacrtajte svoj strip, snimite ga ili skenirajte i pošaljite na: edukacija@msu.hr, a najkreativnije radove proglasit ćemo posljednjeg dana izložbe – 14. ožujka 2021. – i nagraditi plakatom izložbe. Nama se ovo učinio kao odličan obiteljski izlazak.

Foto: Ana Opalić/MSU