Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu sutra postaje domom preko dvije stotine instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata umjetnika Gorkog Žuvele.

Nakon uspješnog predstavljanja u splitskoj Galeriji umjetnina, u zagrebačkom MSU otvara se retrospektivna izložba umjetnika koji je svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno obilježio umjetničku i kulturnu scenu Splita i Hrvatske. Izložba obuhvaća cjelokupno razdoblje Žuvelina stvaralaštva – od 1970-ih godina pa sve do umjetnikove smrti 2017. godine. S obzirom na raznolikost radova, medija i tema koje je Gorki Žuvela promišljao čitavog svog životnog i radnog vijeka, njegov opus svjedoči o autentičnom, neumornom, beskompromisnom istraživačkom nervu koji ga nikada nije napuštao. Konceptualno i formalno promišljeni radovi, istovremeno ozbiljni i puni humora, lokalno ukorijenjeni, a univerzalnog dosega govore o jedinstvenom umjetniku i intelektualcu kojemu je umjetnost bila ne samo medij kojim progovara o životu, već i snažno sredstvo kojim je aktivno utjecao na sredinu u kojoj je živio i stvarao.

Gorki žuvela
Gorki Žuvela, Moje filozofiranje, 1992. ofsetni tisak, olovka/papir

Gorki Žuvela (1946., Našice – 2017., Split) je pripadnik prve generacije umjetnika tzv. Nove umjetničke prakse koji su se ranih 1970-ih okupljali oko tadašnje Galerije SC i Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu i svojim progresivnim promišljanjima inicirali odmak od tradicije modernizma redefinirajući proces, karakter i prezentaciju umjetničkog djela.

Gorki žuvela
Gorki Žuvela, Peta rečenica, 1996. željezo, kamen, drvo

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. godine, a od 1970. godine konstanto izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, te dobiva niz značajnih nagrada. Jedino opsežnije predstavljanje svog opusa je imao 2009. godine na retrospektivnoj izložbi u Gliptoteci HAZU u Zagrebu kada je objavljena i monografija autorice Leonide Kovač. Osim po upečatljivoj umjetničkoj karijeri ostat će zapamćen i po iznimnom pedagoškom doprinosu. Od 1976. predavao je u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, od 1995. na Studiju likovne kulture Sveučilišta u Splitu. Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu na kojoj je od 1997. godine radio na Odsjeku za slikarstvo a 2016. godine je stekao zvanje profesora emeritusa. Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja 2022.

Gorki žuvela
Gorki Žuvela, Stanari, 2003. akrilik, pijesak/medijapan

Foto: MSU Zagreb