Duje Jurić je pripadnik slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik.

U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik. Svoju punu afirmaciju dosegnuo je u istraživanju prostornih i sadržajnih mogućnosti slike, prenoseći iskustva novih medija i suvremenih komunikacijskih tehnologija. Proširivanjem polja umjetničkog djelovanja od prvotno naizgled jednostavno postavljene problematike, Jurića je njegovo umjetničko istraživanje dovelo do nepredvidljivih i iznenađujućih rezultata koji su primarne geometrijske principe i postavke postupno odveli i usmjerili u svijet elektronike i iskustva treće dimenzije.

U procesu istraživanja i nadogradnje procesa stvaranja,tijekom posljednjeg desetljeća, usporedno sa slikarstvom kao primarnim medijem, Jurić gradi ambijente unutar kojih ispituje suodnos slike i svjetlate radi iskorak iz same slike i ulazi u prostor ambijenta. Iskorakom iz slike kroz suodnos slike, prostora i svjetla, kreira nove svjetove i doživljaje unutar kojih teži vizualnom istraživanju fenomena svjetla kao medija.

Izložba u zagrebačkom MSU-upredstavlja presjek umjetničkog rada Duje Jurića, s naglaskom na novonastali ciklus radova nastalih u serijama u periodu između 2010. i 2019. U koncepciji izložba obuhvaća odabir kronološki ranije nastalih radova do slojevitih kompozicija.

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama. Diplomirao je 1981. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1982. do1985. Od 1984. do 1999. djeluje kao slobodni umjetnik.

U više od trideset godina umjetničke prakse izlagao je na više od osamdeset samostalnih izložaba i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.