Unatoč teškom pronalasku pozitivnih vijesti u jeku događanja ovoga tjedna, pronašli smo nekoliko pozitivnih koje nam daju nadu u bolje sutra kako u Ukrajini, tako i u svijetu

Ukrajina prikupila 8 milijuna u kriptovalutama

Ukrajinska vlada prikupila je u kratkom roku skoro 8 milijuna dolara u kriptovalutama, nakon što je na društvenim mrežama pozvala na donacije u bitcoinima i ethereumu. Na službenom Twitteru ukrajinska vlada je u subotu pozvala na donacije te objavila adrese za digitalne novčanike.

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov je zamolio da budemo “uz narod Ukrajine. Sada prihvaćamo i donacije u kriptovalutama”, napisao je Fedorov, također ministar za digitalnu transformaciju. Do podne u nedjelju je pristiglo 11.500 donacija vrijednih 7,9 milijuna američkih dolara.

Hrvatska, Njemačka i Austrija prijevozom pomažu izbjeglicama

Prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoza, koja okuplja tisuće autobusa i više od 8000 radnika, dali su Vladi RH na raspolaganje svoje autobuse i vozače za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine, istaknuli su u priopćenju.

“Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj”, izjavio je generalni direktor Arrive Dražen Divjak u ime Udruge.

Uz to, njemačka željeznica (Deutsche Bahn) ponudila je besplatni prijevoz svim Ukrajincima koji s poljsko-ukrajinske granice žele doći do Njemačke, a sličnu ponudu objavile su  Austrijske željeznice.

“Od nedjelje svi ukrajinski državljani mogu besplatno koristiti vlakove iz Poljske u smjeru Njemačke”, napisao je Deutsche Bahn u priopćenju.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je da su u Hrvatsku dosad ušle 63 ukrajinske izbjeglice, a da se planira uspostava prihvatnog centra na granici s Mađarskom, uz postojeće u Osijeku i Zagrebu.

Izaslanstvo Ukrajine nalazi se s ruskim u ponedjeljak

Unatoč vrlo ozbiljnim prijetnjama predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je izdao naredbu nuklearne pripravnosti, Volodimir Zelenskij, predsjednik Ukrajine, priopćio je kako je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i započeti pregovore.

“Dogovorili smo se da će se ukrajinsko izaslanstvo sastati s ruskim na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, na području rijeke Pripjat.

Aleksandar Lukašenko preuzeo je odgovornost da će u trenutku dolaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije svi zrakoplovi, helikopteri i projektili smješteni na bjeloruskom teritoriju biti prizemljeni”, napisao je Zelenskij na društvenim mrežama.

 

Foto: Leon Neal / Getty Images News via Getty Images