Odlične vijesti pristigle su iz svijeta domaćeg animiranog filma. Čak tri hrvatska kratkometražna animirana filma ušla su u natjecateljski program 43. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, koje će se od 22. rujna do 3. listopada odvijati online.

Uz to, za nagradu će se natjecati i festivalska špica Animafest Zagreba 2020., dok se jedan domaći naslov našao i u posebnoj natjecateljskoj kategoriji, u programu namijenjenom najboljim filmovima prošlogodišnjeg izdanja ovog festivala.

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala animacije, posvećen “najprovokativnijim, najzabavnijim i najinspirativnijim animiranim filmovima svijeta”. Za prikazivanje na festivalu ove godine prijavilo se 2528 filmova iz 104 zemalja, a 107 ih je izabrano za natjecateljske programe, među kojima su i hrvatski naslovi.

“Sve te senzacije u mom trbuhu” autora Marka Dješke natječe se za najbolji narativni kratkometražni naslov 43. Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. Film se nedavno prikazivao u službenom natjecanju prestižnog festivala u Annecyju te festivala ShortFest u kalifornijskom Palm Springsu, a svjetsku premijeru je imao na na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem.

U kategoriji nenarativnog animiranog filma na navedenom festivalu se natječe i “Događaji za zaboraviti”, eksperimentalni rad Marka Tadića, koji je prošle godine osvojio posebno priznanje na slovenskoj Animateci, a publici se premijerno predstavio na zagrebačkom 25 FPS festivalu.

U konkurenciji studentskog animiranog filma online izdanja festivala u Ottawi nalazi se “Kula” Sunčane Brkulj, koji je autorica napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića. Također, u natjecateljski dio programa za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri.

Zaseban natjecateljski program festivala čini i “Najbolje od Ottawe 2020.”, a u tu kategoriju je uvršten kratkometražni animirani film “Cockpera” Kate Gugić.

Više informacija o samom festivalu pronađite na službenoj stranici.

Foto: Promo – isječci iz filmova