Pixarov revolucionarni novi animirani film Turning Red je, sudeći po kritikama, umiljat, sladak i – ruši tabue o ženskoj seksualnosti

Svi znamo da pubertet može poprimiti čudovišni oblik, no da će postati divovska, čupava, ljupka panda koja nema kontrolu u novom Pixarovom filmu Turning Red, nas je malo reći oduševilo.

Dok su dječaci imali svoga Hulka ili Godzillu, djevojčice su imale znatno manje uzora na promjene koje im se događaju prilikom ulaska u adolescenciju. Stoga, mnoge su kritičare (ali i roditelje!) oduševile prve reakcije na ovaj alegorični film o azijsko-kanadskoj djevojčici koja proživljava upravo takve promjene.

Naime, jednog jutra, nakon najponižavajućeg incidenta u njenom mladom životu, 13-godišnja Meilin Lee (glas joj daje Rosalie Chiang) budi se kao ogromna crvena panda – crvenkasto-smeđa rođakinja pekinške crne pande, prikazana kao ogroman, mekani plišani medvjedić.

Turning Red, scena iz filma

Ispostavilo se da je Mei pokrenula magičnu čaroliju koja se generacijama prenosila kroz ženske članove njezine obitelji, a koja se pokazala više nego malo nezgodnom u Torontu. I to samo ako ima snažne emocije, a budući da imati 13 godina nije ništa drugo nego doživjeti intenzivne emocije, Mei se počne svakodnevno pretvarati u slatku, ogromnu zvijer. Meina tipično pažljiva mama (što bi se reklo, helikopter-roditelj), Ming (Sandra Oh), iznenađujuće sporo prepoznaje kroz što prolazi njezina kći, miješajući Meinu nevolju s njezinom prvom menstruacijom.

I još k tome, činjenica je da je Turning Red prvi Pixarov film koji je režirala solo žena redateljica (da, da, tek sad), Domee Shi, koja je također snimila Oscarom nagrađenu 2018 Pixar kratkometražni uspješni film Bao. A nepobitna je i stavka da je gotovo u potpunosti usredotočena na ženske likove, a prikazuje i život kinesko-kanadske “klinke” koja odrasta u imigrantskoj zajednici u Torontu s prijelaza tisućljeća. Aha, i da, Billie Eilis i Finneas O’Connell snimili su uvodnu pjesmu, što podiže film za barem dvije stepenice.

Rosalie Chiang, Billie Eilish i Sandra Oh prisustvuju svjetskoj premijeri filma Turning Red
Rosalie Chiang, Billie Eilish i Sandra Oh prisustvuju svjetskoj premijeri filma Turning Red (Foto: Jesse Grant/Getty Images for Disney)

No, daleko najradikalniji dio filma je njegova iskrenost o ženskom seksualnom odrastanju. Često nekontrolirana glavna junakinja postaje metafora za početak menstrualnoga ciklusa mlade žene i moramo pitati: Koliko animiranih filmova možete nabrojati koji se bave tom tabu temom?

Oni koji su pogledali film kažu da je perfektan za djevojčice i mlade žene, ali odličan i za druge – jer poruka filma je kako prebroditi razdoblja koja se čini teškima za nadvladati, a u tome pomaže jedna čupava “it’s so fluffy!” panda. Prikladno da pada na tjedan obilježavanja Međunarodnog dana žena i za razliku od cvijeća, nježna je posljedica borbe za bolje sutra djevojčica. Teško možemo zamisliti umiljatiju verziju od ove i sigurno ćemo pogledati Turning Red prvom prilikom!

 

 

Foto: Pixar