Jedna od najljepših ostavština za koje se povijest pobrinula jesu dvorci kojih u Hrvatskoj ne nedostaje.

Dalo bi se raspravljati o obnovama za kojima mnogi od njih vape i trenutno nisu u reprezentativnom stanju. No, dobra vijest je da su zapravo mnogi od njih i obnovljeni, u funkciji su i pozivaju vas da ih obiđete na jednom od vaših vikend izleta. U nekima ćete moći i prespavati, u nekima pojesti odličan ručak ili pak pogledati izložbu i naučiti lekciju iz povijesti. U svakom slučaju ove hrvatske dvorce svakako posjetite i isplanirajte lijepi izlet.

Trakošćan

Jedan od najljepših i najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj, i definitivno jedan od popularnijih je Trakošćan. Smješten u sjevernom dijelu regije Hrvatskog zagorja, administrativno pripada Varaždinskom kantonu. Povijest dvorca Trakošćan jako je duga i puna zanimljivosti. Prema legendi, Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima. Sam dvorac nastao je krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

hrvatski dvorci

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država. Danas zbog toga posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta.

hrvatski dvorci

Svi oni dio su stalnog izložbenog postava i prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Osim muzeja koji je otvoren svakodnevno, uključujući vikende i blagdane, u dvorcu je dostupan i Bistro Trakošćan od 11 do 17 sati gdje možete naručiti piće i jelo za van. Šuma oko jezera te uređeni prostor parka zaštićeni su, a jezero dvorca Trakošćan je trenutno isušeno te čeka svoje novo vrijeme kada će ponovno biti u funkciji. No, sve ostalo je otvoreno za posjetitelje. U nastavku vas čeka poučna karta dvorca Trakošćan

poucna_staz_dvorac trakošćan

Pored dvorca nalazi se Hotel Trakošćan koji pruža mogućnost noćenja, ali i restoranske usluge jela za van ili varijantu dnevnog odmora s uključenim ručkom. A za početak, možete baciti oko i na virtualnu šetnju dvorcem Trakošćan koju možete pronaći na njihovoj stranici te zavirite u unutrašnjoj dvorca:

hrvatski dvorcihrvatski dvorci

Stara Sušica

Nedavno smo vam ispričali priču o tome kako izgleda Vikend kreativnog pisanja koji organizira CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba. Sada se ovaj povijesni dragulj Gorskog kotara našao na našoj listi dvoraca koje morate obići. Smješten je u mjestu Stara Sušica udaljenom 5 km od Ravne Gore, a nalazi se na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj stoljetnoj šumi, raznolike flore i faune.  Izgradili su ga Frankopani, a u 19. stoljeću ga je kupio grof Laval Nugent, dok 1890. postaje vlasništvom riječkih trgovaca Feliksa i Josipa Neubergera.

hrvatski dvorci

Danas je u vlasništvu grada Rijeke a njime upravlja Dom Mladih. Dvorac Stara Sušica pruža usluge dječjeg odmarališta te u njemu borave djeca i mladež iz čitave Hrvatske na različitim programima škole u prirodi, kampovima, zimovanjima i ljetovanjima. Osim u svrhu programa za djecu, dvorac služi i kao planinarski dom te nudi 14 soba razmještenih na dva kata. No, da biste ga posjetili morate biti dio organizirane grupe prijavljene putem pravnih osoba (škole, vrtići ili druge ustanove, tvrtke, udruge, klubovi i sl.), a tijekom ljeta iznimno se primaju i grupe od minimalno 10 osoba. No, u svakom slučaju provjerite što se dešava i pokušajte se uključiti.

hrvatski dvorci

hrvatski dvorci

hrvatski dvorci

Dvorac Janković

Dvorac plemićke obitelji Janković iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu pitoresknog mjesta Suhopolje, 10 km istočno od grada Virovitice, zaštićeni je spomenik kulture i jedna od najvrjednijih povijesnih građevina u Virovitičko-podravskoj županiji. Nedavno je doživio vrijedno i opsežno preuređenje te danas ponosno nosi slogan „Dvorac u kojemu možete spavati“.

najljepši hrvatski dvorci

Osim što ćete ovdje biti okruženi nekim ponosnim minulim vremenima 18. stoljeća, doživjet ćete povijest okruženi vrhunskom tehnologijom. Naime, dvorac nudi 15 moderno opremljenih soba dostojnih kraljeva, zatim 5D kino za odmor, a prisutna je i multimedijalna dvorana.

hrvatski dvorci

hrvatski dvorci

Multifunkcionalni Centar za posjetitelje pružit će vam sve informacije o ovom dijelu Hrvatske, lobby bar okrijepiti, a u restoranu dvorca serviraju ukusan domaći doručak, ali i organiziraju različite vrste privatnih i poslovnih evenata, domjenaka, ručkova i susreta. Tijekom ljetnih mjeseci u uređenom vrtu organiziraju se koncerti, kino projekcije te različita ljetna događanja i druženja.

Stari grad Dubovac

I Karlovac ima svoj adut iz rukava, a to je prekrasan Stari grad Dubovac iz 13. stoljeća. Jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Sagrađen je na prapovijesnom humku iznad Kupe, a ime je dobio po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Mijenjao je vlasnike tijekom povijesti, mijenjao svoj izgled ovisno o trenutnim potrebama i modi, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća. Iako danas ne možete prespavati u njemu, možete se fino najesti jer se u sklopu dvorca nalazi odličan restoran Bistro Kaštel.

hrvatski dvorci

U čarobnom ambijentu starog grada, njihov jelovnik nastao je na bogatom gastronomskom nasljeđu, obogaćen bogatstvom svježih namirnica karlovačkog kraja te oplemenjen modernim tehnikama renomiranog chefa. Odličan spoj povijesnog i modernog, a i čaša vina u ovom ambijentu čini se kao dobra ideja. Otvoren je svim danima osim utorka.

hrvatski dvorci

hrvatski dvorci

hrvatski dvorci

Veliki Tabor

Nezaobilazan kada govorimo o hrvatskim dvorcima je i Veliki Tabor. Svojim smještajem na vrhu Košničkog Huma, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije. Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika kontinentalne Hrvatske, a izuzetan je upravo zbog svoje monumentalne i autentične arhitekture. Dvor je bio tijekom tri stoljeća (1502 – 1793) glavno sjedište obitelji Rattkay, čiji su se pripadnici isticali u vojnom, političkom, crkvenom i kulturnom životu tadašnje Hrvatske. Uz grofove Celjske i Veliki Tabor vezana je legenda o Veronici Desinićkoj, ali prepuštamo vam da ju otkrijete prilikom posjete dvorcu. Unutar zidina nalazi se fantastičan muzej koji svakako obiđite, a priliku za predah i uživanje u prirodi potražite u okolici, na obroncima Zagorja.

hrvatski dvorci

Dvorac Pejačević

Na našoj nedavnoj listi Kamo na izlet s djecom, predstavili smo vam i ovaj divan obnovljeni dvorac Pejačević u Virovitici. Definitivno je zaslužio biti ponovno na listi hrvatskih dvoraca koje ne smijete zaobići. Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice, građen na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Jedan je u nizu slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević, koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. Pejačevići ga grade između 1800. i 1804. godine prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha i u njihovom je vlasništvu do sredine 19. stoljeća kada ga, zbog lošeg vođenja gospodarstva i zaduživanja, prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe.

hrvatski dvorci

U njihovom je vlasništvu do 1911. godine kada ga kupuje grof Ivan Drašković, koji ga zajedno s parkom prodaje gradu Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada. Projekt obnove Dvorca Pejačević dovršen je 2019., a novi stalni postav Gradskog muzeja nalazi se unutar njega. Ovdje imate svašta za obići i naučiti, a nakon obilaska Muzeja prošećite uređenim perivojem. U Dvorcu je smješten i restoran koji svoja vrata otvara isključivo uz najavu za organizirana okupljanja, razne vrste domjenaka, vjenčanja, rođendanske proslave, maturalne zabave, obljetnice…No, možda vam se posreći i neka pozivnica.

hrvatski dvorci

Foto: TZ Virovitica, Trakošćan.hr, Dom mladih, Veliki-tabor.hr, Visit Karlovac, Dvorac-Janković.hr