Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Francuske, Brazila, Hrvatske i SAD-a

Francuski čelnik obećao je podići dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 65 godina

Umjesto da podižemo kvalitetu života do te razine da se možemo ranije umiroviti, idemo u suprotnome smjeru. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je ovoga tjedna da će provesti mirovinsku reformu kojom bi se na kraju dobna granica za umirovljenje povisila za tri godine na 65, čime bi mlađe generacije radile dulje.

U intervjuu za televiziju France 2, Macron je rekao da će se promjene početi primjenjivati ​​sljedeće godine. “Postoji samo jedan način da to učinimo ako smo lucidni. Budući da živimo duže, potrebno je raditi duže”, rekao je. Minimalna dob za odlazak u mirovinu za punu mirovinu postupno bi se povećala sa sadašnjih 62 na 65 godina do 2031. godine, rekao je.

Takve bi se mjere odnosile na ljude koji su radili dovoljno da bi se kvalificirali. One koje ne ispunjavaju uvjete, poput mnogih žena koje prekinu karijeru radi odgoja djece, trenutno moraju raditi do 67. godine.

Ovo nije prvi put da se spominju ovakve promjene, predložena revizija mirovina izazvala je, logično, štrajkove i prosvjede diljem zemlje krajem 2019. godine tijekom Macronova prvog mandata kada je to spomenuo. Vlada je tada odlučila prekinuti raspravu zbog pandemije COVID-19, no sada se vraćaju i pokušavaju isto.

Brazilski predsjednik odbija prihvatiti poraz na izborima

Netko je zvao Trumpa na konzultacije oko izjava da su izbori lažirani i odlučio napraviti još veći kaos. Vozači kamiona i drugi prosvjednici već drugi dan blokiraju autoceste u znak podrške predsjedniku Jairu Bolsonaru, koji još nije prihvatio izborni poraz od ljevičara Luiza Inacia Lule da Silve.

Tijekom kratkog govora u utorak, Bolsonaro je rekao da će “poštivati” ustav, ali nije spominjao svoj izborni poraz. Bolsonaro je također rekao da svi prosvjedi trebaju biti “mirni” i ne smiju uzrokovati štetu, nakon što su njegovi pristaše blokirali ceste diljem zemlje nakon njegovog izbornog poraza.”Mirni prosvjedi uvijek će biti dobrodošli. Ali naše metode ne smiju biti one ljevice, koja uvijek nanosti štetu stanovništvu”, rekao je u jednom od svojih komentara nakon nedjeljnih izbora.

Bolsonaro, kojeg često nazivaju “Tropskim Trumpom” zbog sličnosti s bivšim američkim predsjednikom, još nije priznao poraz nakon što su službeni rezultati pokazali da je Lula pobijedio na predsjedničkim izborima za samo 1,8 postotnih bodova. U Brazilu su postojali strahovi da bi Bolsonaro mogao pokušati s brazilskom verzijom nereda na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021. godine, koji su potresli SAD nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump odbio prihvatiti svoj poraz na izborima 2020. godine.

Ali brazilski čelnik mogao bi ipak ostati usamljen. Neki ključni Bolsonarovi saveznici javno su priznali njegov gubitak, uključujući moćnog predsjednika donjeg doma Kongresa, Arthura Liru, i dok je sam predsjednik uglavnom šutio otkad su objavljeni izborni rezultati, čelnici iz cijelog svijeta – uključujući Bolsonarove saveznike u Kini i Rusiji — čestitali su Luli.

Elon Musk želi uvesti skuplju verifikaciju na Twitteru

Nakon što se šire razne vijesti kako se na Twitteru, otkad ga je preuzeo Elon Musk, mogu vidjeti grozni govori mržnje i da su mnogi poznati počeli micati svoje korisničke račune, sada je stigla još jedna novost. Cilj tehnološkog mogula je obnoviti Twitter Blue, pretplatničku uslugu platforme koja košta 4,99 USD mjesečno, sa skupljom pretplatom koja korisnicima pruža neke dodatne pogodnosti.

Musk navodno daje zaposlenicima Twittera do 7. studenog da promijene uslugu pretplate; ako ne ispoštuju rok, dobit će otkaz. Oni koji su trenutačno verificirani na platformi imat će 90 dana da se pretplate na novi Twitter Blue plan nakon što stupi na snagu ili će riskirati gubitak verifikacije.

Da je to što se šuška možda i istina, svjedoči i činjenica da je direktor Tesle i SpaceX-a ranije  sugerirao da planira promijeniti proces dobivanja prepoznatljive plave kvačice. Ubrzo nakon što je kupio diva društvenih medija, tweetao je: “Cijeli proces verifikacije upravo se obnavlja.”

Musk je još uvijek u svom prvom tjednu kao “Chief Twit”, ali su već uvedene velike promjene. Već je promijenio početnu stranicu Twittera za neprijavljene korisnike, a planira i masovna otpuštanja, posebno menadžera i inženjera u tvrtki.

Hrvatska pošta uvodi velike promjene za pakete izvan EU

Od ovoga tjedna su u primjeni nova pravila za pošiljke koje u Hrvatsku stižu izvan Europske unije. Dopunom pravilnika Carinske uprave Republike Hrvatske više nije moguće mijenjanje, naknadno upisivanje ili brisanje IOSS broja na pošiljci nakon što pošiljka stigne u Hrvatsku, izvijestila je Hrvatska pošta.

“Internetski trgovci koji su registrirani u sustavu Posebnog postupka oporezivanja (IOSS) nude mogućnost plaćanja PDV-a prilikom naručivanja robe. Iznos PDV-a je u tom slučaju uključen u konačnu cijenu i na carinskoj deklaraciji pošiljke ili na računu bit će naveden IOSS broj. Ukoliko je elektronički podatak o IOSS broju ispravan, pošiljka će primatelju stići bez naplate dodatnih troškova, jer za takve pošiljke nema javnih davanja kao ni troškova zastupanja pri izradi kontroli carinskih deklaracija. U slučaju da putem elektroničkog sustava stigne neispravan IOSS broj ili broj uopće nije naveden, naplaćuju se troškovi zastupanja pri izradi deklaracije koji iznose 18,50 kuna za pošiljke vrijednosti do 150 eura (H7 deklaracija), ili 37,00 kuna za pošiljke vrijednosti od 150 do 1000 eura (H6 deklaracija). U slučaju da je primatelju naplaćen PDV i od strane pošiljatelja i u trenutku carinskog pregleda, primatelj se treba izravno obratiti prodavatelju za povrat PDV-a”, stoji u priopćenju.

Također, iz Pošte napominju kako bez naplate primateljima stižu i sve pošiljke vrijednosti manje od 45 eura, ukoliko je pošiljatelj fizička osoba, no kad nije, PDV-a su lišeni paketi pri uvozu s robom vrijednosti do 22 eura iz trećih zemalja. Stoga se na sve pošiljke s robom koje su podrijetlom iz država izvan EU-a obvezno naplaćuje PDV koji vrijedi u državi u kojoj se pošiljka uručuje. Ovisno o vrijednosti robe, dodatno se može se naplatiti i carinska pristojba.

 

Foto: Claudio Schwarz/Unsplash