Film “Spotlight” Toma McCarthyja je prema mnogim kritičarima i filmolozima najbolji film o novinarstvu našeg doba. U potpunosti se slažem s njima i pripadam tom taboru, što se filma “Spotlight” tiče. Tako da me nije iznenadio val odobravanja u stranim medijima koji prate Hollywood što su krajem prošle godine najavljivali krimi seriju “Alaska Daily” s Hillary Swank u glavnoj ulozi, a koju potpisuje Tom McCarthy.

Hilary Swank u seriji Alaska Daily

Serija prati priču o novinarki koja se nakon incidenta, a na poziv kolege urednika, seli iz New Yorka na Aljasku kako bi pisala za novine “Alaska Daily”. I njezina glavna preokupacija postane priča o nestalim ženama, domorodačkog, starosjedilačkog podrijetla. Isprva upoznajemo Eileen koju glumi odlična Hilary Swank. Ona je neupitno jedna od najboljih glumica svoje generacije i sve što radi, svaki lik koji gradi, radi to besprijekorno. Tako da nas je iznenadio opći dojam serije. Nemojte me krivo shvatiti, ona je i u ovoj seriji jako dobra. No rečenice koje slušam, a koje ona kao lik Eileen izgovara u scenama su loše, krive.

Cijela serija je maksimalno isklišejizirana, do te mjere da se ponavljaju rečenice, fraze “Alaska has a funny way of revealing things to you, about you.”, koje smo već toliko puta čuli. Grad Anchorage u kojemu se radnja odvija je prikazan kao malo mjesto; “small town”. Anchorage ima populaciju od cca 290000 stanovnika na 5000km² i nikako ne može “glumiti” malo mjesto tipičnog mentaliteta “malog mjesta” koje se, ne znam zašto, ali posljednjih godina jako “gura” upravo u područje Aljaske. Jednostavno je neuvjerljivo. Da, Aljaska može biti “lik” u seriji, posebno kada se radi o tome kako tamošnjim starosjediocima nedostaje zaštita države i kako su tamošnji mediji pristrani i ne izvještavaju objektivno i kritički. Ako je to i bio naum Toma McCarthyja on to jednostavno nije uspio ostvariti.

No, vratimo se na Hilary Swank tj. njezin lik Eileen. Ona je velika, uspješna novinarka iz New Yorka (ima Pulitzera!), koja spletom okolnosti završi u Anchorageu. I kada gledamo scene iz redakcije i slušamo njezine rečenice, one su isto tako neuvjerljive. Ona naime, kao cijenjena, iskusna novinarka, usput kroz svoje komentare, prepirke i sl. s kolegama otkriva “tajne zanata” tako da im patronizira, dok se dotiče općih mjesta i ne otkriva nikakva zrnca mudrosti, već govori klišejiziranim jezikom. Nikako ju se ne može shvatiti ozbiljno i kao potpuno izgrađen lik. Eileen, uz sav trud Hilary Swank, nije imala šanse. Ona je loše kreiran, napisan lik. Nema te glume koja će to spasiti. Da, bilo bi čudno da Eileen nije radoholičarka, koja je vezana za svoj posao tako da ju posao tj. njezin poziv u potpunosti definira i prožima njezin identitet. No, taj klišej se može razraditi u lik kojemu ćemo povjerovati.

Čak sekundarne priče i likovi bi mogli funkcionirati da se ne moraju “oslanjati” na Eileen koja izgovara rečenice poput: “Policija nije vaš prijatelj.” ili “Ako je nešto dostupno javnosti, onda to morate zahtijevati.” U nekoliko navrata Eileen ima i komičarske momente što je jako zbunjujuće… Kao da… Ako se priča odvija u Aljasci, mora u neku ruku odavati počast kultnoj seriji “Život na sjeveru”. Kao da je serija pokušavala biti spoj “Spotlighta” i “Života na sjeveru”.

Kada sam ju počela gledati, kroz prve dvije, tri epizode nadala sam se da će premostiti svoje manjkavosti i da će se razviti u još jednu sjajnu krimi seriju. Jer je pokazivala potencijala. Na žalost ostalo je na tome. Na neiskorištenom potencijalu.

S druge strane, obzirom na to da postoji potencijal; i da je Swank usprkos dijalozima jako dobra, i da je ostatak glumačke ekipe dobar, vizualan dojam je dobar, namjeravam pogledati sljedeću sezoni kada ju najave. Dala bih šansu. Možda me iznenadi.

Fotografije: stillovi iz serije “Alaska Daily”