Kada pomislimo da smo vidjeli sve i da kreativna industrija više nema što ponuditi, pojave se pojedinci koji dokažu suprotno. Šalu na stranu, danas kada je doista sve već viđeno, napraviti nešto svježe i zanimljivo popriličan je izazov, ali i svojevrstan test sposobnosti i kreativnosti. Međutim, Gyuhan Lee je korejski umjetnik kojem je to nevjerojatno dobro pošlo za rukom.

Naime, vjerujemo da ste barem jednom (a i više puta) bili u McDonald’su, poznatom restoranu brze hrane i uzeli narudžbu za van nakon čega ste vrećicu bacili. Od te iste vrećice Gyuhan izrađuje lampe koje izgledaju poput pravog dizajnerskog komada namještaja.

O čemu se točno radi? Dizajner je inspiraciju dobio sasvim slučajno, čekajući avion, primijetio je vrećice restorana koje su mu privukle pažnju svojim dizajnom. I otprije poznat po maštovitim načinim recikliranja i prenamijene predmeta, Gyuhan je odlučio sakupiti nekoliko vrećica i baciti se na posao. Također, osim zanimljivosti boja na vrećicama, dizajnera je na dekonstrukciju istih potaknuo i porast broj dostava tijekom pandemijskih dana.

Kao rezultat, osmislio je zanimljive lampe koje na jedan poprilično banalan predmet u našim životima bacaju posve novo svjetlo i pokazuju kako cirkularna ekonomija doista nema granica ako ste imalo kreativni.

Osnove lampi su čelične noge koje čine konstrukciju, a na koju su zatim postavljene vrećice. Gyuhan ističe da je ovo jedan od njegovih načina kako publici približiti sinergiju proizvodnje i umjetnosti jer je u McD lampe implementirao i Hanji, tradicionalni korejski papir.

Gyuhan i inače dizajnira predmete inspirirane svakodnevnim životnim detaljima. Tako je još kao student počeo izrađivati minijature od kartona i kutija cipela. Na taj način su nastala prva dizajnerska djela od Nike kutija u kojima su nekad bile tenisice. Nakon minijatura, počeo je raditi s većim veličinama te u konačnici došao do konkretnih komada namještaja. No, u cijelom procesu, zadržao je svoju prvotnu viziju, a to je recikliranje i prenamjena odbačenih materijala.

Foto: Instagram / @gyuhan_lee