(Photo by Gareth Fuller – WPA Pool/Getty Images)

Nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za 45. po redu američkog predsjednika, čini se da u SAD-u više ništa nije nemoguće. Oči javnosti već su uperene u 2020. i nove predsjedničke izbore, na kojima bi, šuška se, snage s Trumpom mogao odmjeriti čak i slavni holivudski glumac George Clooney.

Još do prije koju godinu poznat kao vječni holivudski neženja, George Clooney oduševio je mnoge obožavatelje kada se u svojim 50-ima odlučio skrasiti s uspješnom, inteligentnom i naočitom odvjetnicom za ljudska prava Amal Alamuddin te s njome započeti obiteljski život. Njihovo romantično vjenčanje u Veneciji, koje je održano 2014., nadmašila je samo još jedna sretna vijest, i to ona da slavni par očekuje blizance, Ellu i Alexandera, koji su se rodili prošle godine. Sreća u privatnom životu došla je kao šlag na tortu uspješne karijere jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, koji je u profesionalnom smislu nakon dugo vremena ipak odlučio povući kočnicu. Osim što se sve manje pojavljuje na filmskom platnu, Clooney puno više režira te se istovremeno ne zamara slabim reakcijama kritičara na svoja recentna filmska ostvarenja. Činjenica da je holivudsku karijeru odlučio staviti u drugi plan razbuktala je šuškanja kako poznati glumac trenutačno ima puno veće aspiracije, i to one u američkoj političkoj areni. Glasine su svakim danom sve glasnije, pa se sada već otvorenije priča o tome kako bismo Clooneya mogli gledati kao kandidata za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine, na kojima bi holivudska zvijezda odmjerila snage sa sadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom. Trumpova prošlogodišnja pobjeda na izborima, na kojima je postao 45. predsjednik SAD-a, definitivno je donijela veliku promjenu u stavovima Amerikanaca o tome tko bi se sve mogao ili trebao kandidirati za čelnu poziciju u američkoj izvršnoj vlasti i rađanje svijesti o tome kako to može biti gotovo bilo tko s ambicijom, poznanstvima i resursima, pa tako čak i celebrity. Zato ni ne čudi sve veći broj novinskih naslova koji navijaju za Clooneyevu kandidaturu na budućim izborima i sve više analiza političkih stručnjaka koji prognoziraju eventualni ishod ove, za sada još uvijek glasine.

Strastveni demokrat

Sâm glumac nije se otvoreno izjasnio o svom uključivanju u politiku, no dovoljno je pogledati njegov dosadašnji poslovni i društveni angažman da bi se donijeli neki zaključci. Nije tajna da je cijela obitelj Clooney naklonjena Demokratskoj stranci i kako je glumac u prošlosti otvoreno podržavao administraciju Billa Clintona, Baracka Obame, a naposljetku i Hillary Clinton u njezinoj utrci za predsjednicu nasuprot Donaldu Trumpu. Zagrebe li se ispod površine, i u filmovima koje snima i režira Clooney se ne odmiče od svojih političkih stajališta oblikovanih radom Demokratske stranke. Otkako je njihova kandidatkinja Hillary Clinton izgubila izbore, Demokrati traže sami sebe, ali isto tako traže novo lice i ime koje bi moglo nositi kampanju za predsjedničke izbore 2020. godine. Moglo bi se reći da im je Trumpova pobjeda proširila vidike, pa im ideja da to bude netko iz uglednih holivudskih krugova više nije nimalo strana. Mnogi Demokrati već otvoreno prizivaju Clooneyev ulazak u politiku, ističući da je formula za uspjeh u njegovom slučaju karizma filmske zvijezde koju posjeduje, politički stavovi koje se ne boji vokalizirati, kao i činjenica da je već dugi niz godina progresivni aktivist koji stvara imidž zaštitnika prava svih malih i obespravljenih. A tu je, naravno, i njegov brak s Amal Clooney, koja definitivno nije tipična holivudska supruga. Svojim impresivnim životopisom vrlo bi se lako uklopila u predsjedničku trku i postala, što analitičari navode, Clooneyevo tajno oružje. Iza njezina imidža također stoji puno predanog rada na pitanjima ljudskih prava te filantropija po kojoj bračni par Clooney svakim danom postaje sve poznatiji. Spomenimo samo da su Amal i George pokrenuli Clooney Foundation for Justice – organizaciju preko koje financiraju školovanje na tisuće djece sirijskih izbjeglica u Amalinom rodnom Libanonu, a tu je i “Amal Clooney Scholarship”, stipendija koja pomaže mladim ženskim studenticama iz Libanona da se otisnu u svijet i steknu diplomu u uglednim međunarodnim obrazovnim institucijama.

(Photo by Charley Gallay/Getty Images for Turner)

Uspješni prethodnici u političkim vodama

Kada se u političku priču umiješa celebrity, nemoguće je ne prisjetiti se političkog puta glumca Ronalda Reagana, koji je bio 40. predsjednik SAD-a, kao i Arnolda Schwarzeneggera u recentnijoj povijesti, koji je služio kao guverner Kalifornije. Demokrati u najmanju ruku favoriziraju Clooneya kao budućeg kalifornijskog guvernera i percipiraju kao dobrodošlo lice na političkoj sceni koja se dramatično promijenila od Trumpova dolaska na vlast. U puno širim razmjerima, slavni je američki glumac jedno od 30-ak imena koja su trenutačno u igri za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020. Clooney se tako svrstava uz bok profesionalnim i iskusnim političarima poput Bernieja Sandersa i senatorice Elizabeth Warren te svojim imenom jamči da nitko neće ignorirati ono što ima za reći nađe li se u prilici postati idući predsjednik SAD-a.

No, koliko ga god Demokrati cijenili i poštovali kao kandidata s potencijalom, Clooney bi isto tako mogao naići na nekoliko prepreka. Za početak, i za razliku od Reagana i Schwarzeneggera, koji su po političkom određenju bili Republikanci, George je Demokrat i javnost ga automatski smatra povlaštenom holivudskom elitom, koja teško može biti u doticaju sa stvarnim životom Amerikanaca. Kao još jedan kamen spoticaja spominje se ista žena koja bi mu mogla pomoći lansirati karijeru, a to je Amal Clooney. Amal je u prošlosti branila mnoge kontroverzne ličnosti, poput Juliana Assangea i novinara “Al Jazeete” Mohameda Fahmyja, te se ocjenjuje da su stavovi Georgea Clooneya po tome i mnogim drugim pitanjima previše liberalni za predsjedničku funkciju. Bilo kako bilo, izvjesno je da će njegova filmska karijera sve više padati u drugi plan, a aktivizam u političkoj areni sve više jačati. Ono što Clooney ubrzo mora zaključiti jest može li biti utjecajniji kao celebrity s bogatstvom i vezama, ili kao još jedan američki političar u nizu.