Izložba u organizaciji udruge “Caspera” koncipirana je kao hommage ženama liječenima od karcinoma kroz ciklus 17 crno-bijelih fotografija autorice Maje Prgomet – a možete je posjetiti u Galeriji fotografije Fotokluba Split od 1. do 23. listopada 2021. u Splitu. 

Usprkos brojnim medijskim kampanjama o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma te stalnom porastu broja osoba oboljelih od malignih bolesti, žene su, jednako kao i kod brojnih drugih društvenih pitanja, u Hrvatskoj često prepuštane same sebi i podršci uskog kruga ljudi.
Teško da netko od nas ne zna barem jednu osobu koja se bori ili se borila s ovom teškom bolesti, a u prilog tome govore i dostupni statistički podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima u godini dana više od 11.000 žena oboli od nekog oblika karcinoma – a pritom svaki dan najmanje šest žena dobije dijagnozu raka dojke. 

No žensko je zdravlje, pogotovo kad je riječ o reproduktivnom zdravlju, još uvijek tabu tema koja izaziva polemike u javnom diskursu, stoga se društvo često odlučuje na liniju manjeg otpora i bira – ne suočiti se i ne razgovarati o ženama koje se nalaze na njegovim marginama.

Dok mi šutimo, one se bore – a ova izložba predstavlja žene koje su tu bitku dobile, a nakon koje su ostali ožiljci kao brutalni permanentni vizualni podsjetnici. Kao nijemi svjedoci borbe.

Ali umjesto percepcije ožiljaka na ženskom tijelu kao stigme, kako ističe kustosica izložbe Ana Žanko – “oni simboliziraju istovremeno njihovu krhkost i ranjivost, ali i upornost i hrabrost odupiranja dijagnozi ili dijagnozama”. Ili riječima Slavenke Drakulić u knjizi Frida ili o boli – “ožiljci su mjesta kroz koja jedno biće ulazi u samoću drugoga”. Stoga njihova ranjena, umorna ali nepobjediva tijela postaju hommage ženama svijeta, njihovoj snazi i ženstvenosti – “u svoj njihovoj nesavršenosti, nedotjeranosti, čak i nepotpunosti”. 

Naime, kako objašnjava Žanko, talentirana fotografkinja i fotoreporterka Maja Prgomet savršenstvo ženskog tijela pronalazi u nesavršenstvu, u ogoljavanju stvarnog ženstva koje živi i bori se ovdje i sada i svaki dan, a koje je puno hrabrije i snažnije od skupljanja lajkova na društvenim mrežama gdje vlada kultura usredotočena na perfekciju ženskog tijela.

“Krajnjim minimalizmom i pročišćenosti fotografskog izraza, fotografkinja normalizira i slavi ljepotu “običnog” ženskog tijela te unatoč snažnom emocionalnom naboju, uspijeva ne upasti u zamku patetike te nenametljivo i iskreno svjedoči sudbine tijela i lica ispred i iza objektiva.”

A one nisu stale i neće stati. Ne žele biti svedene na puku dijagnozu i statističku brojku. Ne žele biti nevidlijve. Jer žena s ožiljkom svoga karcinoma mnogo je više od vidljivog traga skalpela. 

Upravo zato je mlada splitska udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma “Caspera” (osnovana 2020. godine) pokrenula kampanju “One nisu stale” u lipnju ove godine – s ciljem podizanja svijesti o potrebi brige o svom zdravlju, a posebno radi osvještavanja društva o životu žene s karcinomom nakon brojnih susreta sa ženama različite dobi, životnih priča i zdravstvenih dijagnoza. 

Zato neumorno naglašavaju da, iako život žene nakon sumorne dijagnoze poprima drugo naličje – on se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit. Bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio.
Tijekom kemoterapije, žene nastavljaju biti majke, zaposlene ili nezaposlene, baviti se hobijima i uživati u životu. Nastavljaju živjeti s karcinomom i biti – iznimne i nadljudski snažne. 

Stoga, ne propustite ovu moćnu izložbu u Splitu koja nas svojim ogoljenim fotografskim prikazom bespoštedne ženske bitke inspirativno podsjeća da se ova bolest događa – ali da se uz nju, kako ističe udruga “Caspera” – može i treba dalje živjeti i djelovati.
I zato one ne trebaju naše sažaljenje – njihova “ustrajnost kao najveći saveznik u pobjedi života” u nama treba izazvati samo beskrajno divljenje i poštovanje. 

Više informacija o hvalevrijednim aktivnostima udruge “Caspera” pronađite na web stranici www.caspera-split.com, dok rad nagrađivane autorice izložbe Maje Prgomet – možete pratiti na njenoj Facebook stranici ili onoj Fotokluba Split, budući da je 2017. godine naslijedila legendarnog splitskog fotografa Feđu Klarića i postala prva žena predsjednica u 110 godina njegovoj dugoj povijesti. 

 

Foto: Maja Prgomet