Dušan Kojić Koja jedan je od najutjecajnijih autora i glazbenika rock scene u državama bivše Jugoslavije. Kroz sastave Šarlo Akrobata i Disciplina Kičme izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaraoca, koji je svojom originalnošću i inventivnošću snažno pridonio da se domaće grupe konačno počnu smatrati dijelom svjetskih glazbenih strujanja. 

Koja – ja imam šarene oči

Prvi album Discipline Kičme “Volim da ti ne bude udobno” objavljen je 1983. godine, prije točno 40 godina, lansirajući autentičan stil s utjecajima klasičnog rocka Jimija Hendrixa koliko i punka, nakon čega su uslijedila remek-djela “Zeleni zub na planetu dosade” i “Nova iznenađenja za nove generacije”, koji su zauvijek promijenili domaći rock and roll, postavljajući nove stvaralačke standarde za sve buduće generacije.

Tijekom londonskog razdoblja svoje karijere, s novom internacionalnom postavom Disciplin A Kitschme, kao i fazom povratka u Beograd nakon londonskog razdoblja, Dušan Kojić Koja ispisao je najnemilosrdnije stranice buntovničke glazbe regije. Bez dlake na jeziku, munjevit, duhovit, prgav i nepokolebljiv, ovaj briljantni razbijač neukusa i kolotečine, nadilazio je svako vrijeme u kojem je djelovao, neprestano držeći lekcije iz etike i estetike.

Izložbom “Koja – ja imam šarene oči”, autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajner Dobrila Stevanić, kao i fotografi: Goranka Matić, Predrag Popović Buca, Stanislav Milojković, Andreja Kmetović i Nemanja Đorđević, u suradnji s JP “Beogradska tvrđava”, odužuju se ovom velikom umjetniku za njegov doprinos kulturi grada Beograda, regije i Europe. Izložba se za javnost otvara u petak 21. travnja na Platou ispred Umjetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” u 18 sati. Otvorenje će svojim nastupom uveličati impresivan novi beogradski art-rock bend KOIKOI i Hali Gali.

Fotografije: Beogradska tvrđava