U Amsterdamu do 30. srpnja 2023. traje važna izložba najboljih radova svjetske novinarske fotografije i dobar je razlog za posjet ovom gradu, a lokacija gdje se održava će vas oduševiti.

Izložba World Press Photo posvećena društvu u kojem živimo može se pogledati u impresivnoj povijesnoj kraljevskoj crkvi De Nieuwe Kerk, na trgu Dam, a neke od pobjedničkih fotografija izmamit će vam i suzu u oku. Predstavljajući glavne vijesti i važne trenutke koje su mainstream mediji zanemarili 2022., pobjednički radovi na World Press Photo natječaju 2023. skreću pozornost na neke od najhitnijih problema s kojima se svijet danas suočava; od razorne dokumentacije o ratu u Ukrajini i povijesnih prosvjeda u Iran,u do stvarnosti u Afganistanu pod kontrolom talibana i brojnih lica klimatske krize u zemljama od Maroka do Australije, Perua i Kazahstana. Sve to dio je naše svakodnevice i zato je ova godišnja izložba itekako važna i vrijedna pažnje.

© WPP 2023: Hannah Reyes Morales

24 pobjedničke fotografije, koje pokrivaju priče s prve linije sukoba, kulturu, identitet, migracije, sjećanja na izgubljenu prošlost i poglede na blisku i daleku budućnost, odabrane su iz više od 60.000 prijava od 3.752 sudionika iz 127 zemalja. Svake godine pozivaju se profesionalni novinarski fotografi, foto agencije, novine i časopisi iz cijelog svijeta da pošalju svoje najbolje fotografije vezane uz vijesti iz prethodne godine.

© WPP 2023: Anush Babajanyan
© WPP 2023: Anush Babajanyan

Najbolji radovi okupljeni su u putujuću izložbu od preko 200 fotografija, stvarajući perspektivu kojom se novinarski fotografi bave svojim poslom diljem svijeta. Kao odraz trendova i razvoja fotonovinarstva, ne samo da predstavlja (ponekad grubu) stvarnost vijesti i aktualnosti i događaja na svjetskoj pozornici, već i ljepotu života, sporta, umjetnosti, znanosti i prirode.

© WPP 2023: Lee-Ann Olwage
© WPP 2023: Lee-Ann Olwage
© WPP 2023: Alessandro Cinque
© WPP 2023: Alessandro Cinque

Crkva potječe iz srednjeg vijeka; posvećena je 1409. Od tada je pozornica za lokalnu i nacionalnu povijest, s glavnim ulogama kraljeva i kraljica, pisaca, građana slobodnog duha i velikih ličnosti koje su ovdje pokopane. To je riznica srednjovjekovnih tajni, kraljevskih tradicija, katoličke pobožnosti i protestantskog ikonoklazma i jedan je najimpresivnijih povijesnih spomenika Amsterdama. Nakon velikog požara 1645. godine interijer crkve je u potpunosti obnovljen, a danas možete vidjeti povijesne elemente iz svakog stoljeća. Crkva iz tog razloga danas nosi naziv Nova Crkva odnosno De Nieuwe Kerk. Prostor crkve već je desetljećima poznat po svojim istaknutim izložbama o umjetnosti, fotografiji i inspirativnim pojedincima i kulturama. S prosječno 250.000 posjetitelja godišnje, jedno je od najpopularnijih izložbenih mjesta u Amsterdamu. Također igra ulogu od nacionalnog značaja jer ugošćuje nizozemske kraljevske ceremonije, službena okupljanja i kulturna događanja. Izložba World Press Photo dodatnu važnost poprima upravo i zbog lokacije, stoga je stoga je uhvatite dok možete ovog ljeta u Amsterdamu.

O pobjedničkoj fotografiji:

Fotograf Evgeniy Maloletka
Fotograf Evgeniy Maloletka

Fotografija Evgeniya Maloletke, Zračni napad na rodilište u Mariupolu, proglašena je Svjetskom novinarskom fotografijom godine. Snimljena na zadatku za Associated Press, fotografija prikazuje Irynu Kalininu, ranjenu trudnicu u dobi od 32 godine, nošenu na nosilima, preko krhotina iz rodilišta u Mariupolu, u Ukrajini, koje je oštećeno tijekom ruskog zračnog napada. Njezino dijete, nazvano Miron prema riječi “mir”, rođeno je mrtvo, a pola sata kasnije umrla je i Iryna. Ukrajinski fotograf Evgeniy Maloletka bio je jedan od rijetkih fotografa koji su dokumentirali događaje u Mariupolju tog vremena.

Foto: www.nieuwekerk.nl, www.worldpressphoto.org