O riječkom Riperaju smo vam pisali ovdje. Projekt KD Čistoće Rijeka omiljeno je mjesto Riječana koji tamo besplatno popravljaju neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično, a također sudjeluju u DIY radionicama.

Ovakvim se projektima stvara održivo i solidarno društvo i čini se kako nam je baš to potrebno jer je Riperaj mjesto gdje se odlazi kako biste naučili nešto novo, popravili staro i pokušali sami. Nedavno smo saznali za odličnu radionicu izrade lampi od starih knjiga koja je tamo održana u suradnji s još jednim zanimljivim projektom – Brickzine . Radi se o online magazinu za djecu koji svojim djelovanjem u društvu te izdavanjem publikacija želi utjecati na stvaranje zdravijeg pogleda na svijet oko nas. Upravo nam je ova suradnja pokazala kako nastaju odlične lampe od starih knjiga u vlastitoj proizvodnji.

“Ovakva lampa super je radi mnogo stvari: osim što odbačenim knjigama daje neku novu funkciju, super je zabavan projekt čiji će rezultat definitivno uljepšati svaki kutak u kojem će zasjati!”

Što vam je od materijala potrebno?

Za izradu jedne ovakve zgodne lampe bit će vam potrebno:

 • nekoliko odbačenih knjiga s tvrdim koricama
 • žarulja
 • grlo za žarulju
 • strujni kabel s prekidačem
 • dvokomponentno ljepilo
 • komadić starog kartona
 • drveni štapić
 • bušilica
 • skalpel
 • odvijač
 • nekoliko manjih vijaka
1. Pripremite potreban materijal!

lampa od starih knjiga

Prvo pravilo svakog DIY projekta je sakupiti sav potreban materijal, kako se ne bi dogodilo da usred projekta nešto prifali! Sav potreban materijal odložite na radni stol kako bi vam sve bilo pri ruci!

2. Izaberite knjige za postolje!

lampa od starih knjiga

Vjerojatno će vam kao knjigoljupcu u ovom koraku proći misao kroz glavu: „Ah, šteta knjiga!“, no nije baš tako, pogotovo ako knjigama dajemo neku novu funkciju i svrhu. Lampica za čitanje – od knjiga – pa zvuči baš fora! Pripazite na to da su knjige koje odaberite tvrdih korica kako bi lampa bila stabilna!

3. Odredite raspored knjiga i krenite lijepiti!

lampa od starih knjiga

Sad kad ste odabrali knjige koje će biti postolje za buduću lampicu, posložite ih onako kako se vama najviše sviđa. Jednom kada ljepilo učini svoje, nema povratka, tako da budite sigurni u svoj odabir i isprobajte sve kombinacije dok ne budete sigurni! Dvokomponentnim ljepilom krenite od donje knjige i štapićem nanesite liniju ljepila oko centimetar od ruba knjige kao što je prikazano na slici. Samu sredinu knjige nije potrebno lijepiti!

lampa od starih knjiga

Kada ste nanijeli ljepilo na donju knjigu, iduću (onu koju ste namijenili kao središnju) oprezno položite na nju točno onako kako ste postavili u pripremi. Pritisnite, i ponovite postupak nanošenja ljepila na korice središnje knjige te treću (skroz gornju knjigu) nakon toga položite na nju. Nakon ove faze, pritisnite knjige nečim teškim.

4. Bušilicu u ruke – probušite otvor za grlo žarulje i za strujni kabel!

Bušilica će vam u ovoj fazi biti potrebna za dvije stvari: bušenje otvora za grlo i za kabel.

Prvo krećemo s grlom, i za to će vam trebati široki kružni nastavak koji odgovara širini odabranog grla. Za to može poslužiti ručna bušilica, ili pak ovakva stolna kakvu imaju majstori u Riperaju (ako nemate bušilicu, slobodno im navratite s knjigama i zamolite ih za pomoć).

lampa od starih knjiga

Nakon što ste oprezno probušili otvor za grlo, uzmite svrdlo koje je mrvicu šire nego kabel i probušite rupu u centru većeg otvora pa sve do otprilike polovice visine vaše lampe – to će biti kanalić za strujni kabel.

lampa od starih knjiga

Ako niste sigurni je li rupa za kabel dovoljno široka, testirajte tako da provučete kabel! Otvori bi do sada trebali izgledati ovako!

lampa od starih knjiga

5. Skalpelom izrežite kanal za kabel!

Ona rupa za kabel iz prethodnog koraka služi kao okomiti kanal, no potreban je i vodoravni kako bi se knjige mogle zatvoriti i kako bi vaša lampica mogla stajati ravno i lijepo! Skalpelom počnte izrezivati kanal širine kabela od manje rupe pa do završetka stranica, kako je prikazano na fotki.

lampa od starih knjiga

Nakon što ste izrezali kanalić, položite kabel kako biste bili sigurni da je dovoljno širok!

lampa od starih knjiga

6. Izbušite rupice za vijke!

Položite grlo u postolje i olovkom označite točkice koje će vam biti oznaka za izradu rupica.

lampa od starih knjiga

Nakon toga, ponovno zgrabite bušilicu, ali ovoga puta tanko svrdlo kojim ćete izbušiti nekoliko malih rupica za vijke koji će učvrstiti grlo za lampu na površinu postolja od knjiga.

lampa od starih knjiga

7. Spojite grlo sa strujnim kabelom!

Provucite kabel kroz rupu…

lampa od starih knjiga

…i spojite žice s grlom koristeći odvijač. Ovo se čini malo zeznuto, no zapravo nije ništa strašno! Ako niste sigurni, upitajte za pomoć nekog iskusnijeg!

8. Postavite grlo žarulje i učvrstite ga vijcima!

Grlo šarulje postavite na mjesto i uzmite vijke te ih bušilicom ili odvijačem zavidajte kako bi ga fiksirali.

lampa od starih knjiga

9. Postavite žarulju!

Zadnji korak je postavljanje žarulje! Kako ne bi puknula, oprezno ju zašarafite u grlo i testirajte radi li sve kako treba!

lampa od starih knjiga

flash!

Cijeli “korak po korak” tutorial pronađite na stranici Brickzine te ih zapratite za sve buduće DIY radionice.

*Kao što vidite, ovaj projekt je radi puno oštrih, ljepljivih i strujnih stvari namijenjen spretnim odraslim rukama, tako da ako si mlađa osoba, obavezno potraži pomoć nekog starijeg!

Foto: Brickzine