Riperaj je projekt KD Čistoće Rijeka i predstavlja mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Riperaj je prvi takav projekt u Hrvatskoj i da, ovo je mjesto gdje se stvara održivo i solidarno društvo.

Osnovni cilj pokretanja Riperaja je smanjenje količine otpada i to tako da se oštećene ili neispravne predmete za svakodnevnu upotrebu uz manje popravke može nadalje koristiti, tj. ponovno upotrijebiti. Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila koji posjeduju potrebna znanja i vještine, s dodatnom vrijednošću neposrednog druženja zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

Kako cistocarjeka.hr piše na svojoj stranici: “Riperaj se nalazi na adresi Ivana Zajca 20/b, u samom središtu Rijeke. Projektom uređenja prostora građanima se nudi inovativan i prvenstveno funkcionalan interijer radionice ukupne površine 121 m2. Sama razmjena znanja kao i učenje i dodatno usavršavanje vještina odvija se u središnjem prostoru za zajedničkim stolom, nastojeći vratiti pomalo izgubljene navike popravljanja predmeta, a nimalo ne zanemarujući socijalnu komponentu. Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu pronaći neke od teže dostupnih alata koje se obično ne isplati kupovati. Osim toga, Riperaj nudi inovativan i funkcionalan prostor za siguran rad i obavljanje popravaka na vlastitim predmetima. Također, svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora, a koji mogu pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami.”

Korisnici sami kupuju sve dijelove koje treba eventualno zamijeniti na njihovim aparatima ili predmetima. Za razliku od ostalih servisa korisnici svoje predmete za popravak ne ostavljaju, već ih odnose sa sobom. Alati i dijelovi se ne mogu posuđivati tj. iznositi izvan prostora. Od raspoloživih dijelova korisnici mogu dobiti isključivo one koje odmah ugrađuju na predmet.

Također, u Riperaju se nalazi i bezambalažni aparat „Bert“, u sklopu kojeg posjetitelji mogu kupiti ekološke prehrambene i neprehrambene proizvode (maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje te šampone) po prihvatljivim cijenama. Tako ovdje svoju ambalažu možete napuniti šamponom Male od lavande te sredstvima za pranje pero, dok sui ostali proizvodi lokalnog karaktera.

A zašto je ovo itekako bitno – jer znamo da višekratno korištenje ambalaže sprječava nastanak otpada te rezultira manjom potrošnjom energije i reducira proizvodnju ponajprije nove plastike. Bravo Rijeka!

Foto: cistocarijeka.hr