Fat Macy’s, poseban restoran koji nam pruža dobru lekciju iz ljudskosti. Osim posluživanja ukusne autohtone hrane, cilj ovog restorana je zaposliti i osnažiti beskućnike te im pružiti priliku za bolji život

Beskućništvo je veliki socijalni, ali i društveni problem. Hrvatska, kao i ostatak svijeta loše se bori s popravljanjem ovog negativnog trenda. Ipak, tračak nade ulijeva londonski restoran koji zapošljava upravo beskućnike. Ova lijepa priča o britanskom restoranu potaknula nas je na istraživanje da vidimo zašto i kako su se odlučili na ovaj hvalevrijedan korak.

Glavna misao ovog restorana je jednostavna – pomoći beskućnicima koje sustav ne mazi. Beskućništvo u Engleskoj od 2010. značajno raste. Veliki problem je i sustav. Oni koji žive u privremenom smještaju teško ušteđuju novac za polog, jer im se prema zakonu smanjuju beneficije kad počnu raditi.

Meg Doherty bila je svjesna ovog problema i odlučila otvoriti restoran – Fat Macy’s. Iako se na prvu čini kao još jedan, u potpunosti običan londonski restoran, pozadina je ipak nešto drukčija. Zaposlenici ovog restorana su beskućnici koji žele priliku za bolji život. Naravno, da bi cijela priča funkcionirala, pripravnici koji su zaposleni u restoranu prolaze kroz edukaciju od 200 sati.

Volontirajući u restoranu, zaposlenici zbog loše uređenog sustava nemaju beneficije. Ipak, voditelji restorana prilikom angažiranja beskućnika, otvaraju vrstu stambenog depozita koji im služi kao štedionica. Naravno, svi imaju jednake mogućnosti za napredovanjem, a samim time pripravnici se mogu prijaviti za potpore pokrivanje troškova sitnica koje su im potrebne, kao što su osobni identifikacijski dokumenti, odjeća, obuća i stvari za njihov novi dom.

Ti zaposlenici u restoranu mogu raditi dvije godine, što bi im trebalo biti dovoljno da skupe iskustvo, ali i podignu samopouzdanje i podsjete se da vrijede kao i svi mi.

Do sada je kroz ovaj restoran prošlo 94 pripravnika, a ta brojka će još i rasti. Ovako lijepe priče podsjećaju nas da još postoji dobro u ljudima.