Prošlog je tjedna iz Amerike stigla velika vijest o učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa i to od tvrtke Pfizer. Još uzbudljivija vijest potvrđena je jučer od drugog američkog proizvođača cjepiva pod imenom Moderna.

Njihovo je cjepivo pokazalo još veću učinkovitost u borbi protiv koronavirusa, čak 95-postotnu što je za pola posto više od prethodnog Pfizerova istraživanja. Rezultati su dobiveni testiranjem 95 pozitivnih pacijenata na virus COVID. U rezultatima njihovog prvotnog testiranja, u sklopu kojeg je sudjelovalo ukupno 30.000 ljudi, od 95 pacijenata, njih 90 je primilo placebo cjepivo, dok je preostalih petero primilo pravo cjepivo protiv virusa COVID-19. Iz kompanije poručuju kako nije bilo ozbiljnih nuspojava, a vrlo mali broj sudionika imao je blage simptome poput glavobolje i bolova u mišićima.

Nakon ovakvih rezultata, tvrtka Moderna je najavila dodatna istraživanja do kraja mjeseca nakon čega će cjepivo prijaviti američkoj Agenciji za hranu i lijekove kako bi ga se što hitnije odobrilo za uporabu.

Usporedba Pfizerovog i Moderninog cjepiva dokazuje neke prednosti u korist ovog drugog koje će biti i malo skuplje. Naime, Pfizerovo za skladištenje treba posebne uvjete, odnosno mora se držati na temperaturi od -75 stupnjeva prije primjene na pacijentu. Znanstvenici iz Moderne taj su uvjet cjepiva dodatno stabilizirali te tako može izdržati punih mjesec dana na temperaturi iznad nule, odnosno između dva i osam stupnjeva, a rok valjanosti produžuje se na punih šest mjeseci ako se cjepivo skladišti na -20 stupnjeva. Otkriveno je da Modernino cjepivo radi tako da se u tijelo pacijenta ubrizga mRNK, koji stanicama u tijelu služi za borbu protiv šiljastog proteina SARS-COV-2 virusa, pomoću kojeg on ulazi u stanicu. To se cjepivo bazira na vrlo sličnoj tehnologiji mRNK kao kod kompanija Pfizer i BioNTech te se očekuje da će Agencija za hranu i lijekove pratiti učinke kroz dva mjeseca kada bi trebala odlučiti i dati prednost nekoj od postavljenih teza. Finalna analiza vršit će se na 151 pacijentu zaraženom virusom COVID.

Cjepivo koje razvija Moderna najvjerojatnije neće biti dostupno izvan SAD-a do iduće godine, a naglašeno je da za početak mogu osigurati 20 milijuna doza i to do kraja isteka 2021. Predviđa se da će prve doze cjepiva dobiti prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika, starijih osoba te pacijenata s kroničnim i drugim bolestima. Ostatak stanovništva trebao bi biti cijepljen tijekom proljeća.

 

Foto: Unsplash