Ima nešto posebno lijepo i umirujuće u šetnji kroz predivne prizore cvijeća, a pogađate – govorimo o botaničkim vrtovima. Naime, ove cvjetne oaze osim što će vas instantno ubaciti u “zen mode”, ujedno su i sjajna opcija za vikend-izlet s obitelji ili prijateljima. Stoga, želite li spojiti ugodno s korisnim te istovremeno otputovati i uživati u cvijeću, izdvajamo tri čarobne europske destinacije!

Jardín Botánico de Cagliari / Italija

Sardinija je talijanski otok koji sâm po sebi osvaja prirodnim ljepotama, a pridodamo li svemu i jedan od najljepših botaničkih vrtova, mislimo da smo dobili idealnu destinaciju za putovanje. Naime, Jardín Botánico de Cagliari nalazi se u povijesnom dijelu grada te se može pohvaliti nepreglednim brojem različitih biljnih vrsta. Međutim, red ipak postoji i vrt je podijeljen u tri skupine: u jednom djelu nalaze se mediteranske biljke karakteristične za Sardiniju, u drugom biljne vrste iz Južne Amerike, SAD-a i Australije, a u trećem rijetke tropske vrste.

Royal Botanic Gardens, Kew / Velika Britanija

UNESCO je 2023. ovaj vrt proglasio svjetskom kulturnom baštinom, onda možete zamisliti koje biljne dragocjenosti krije. Vrt se proteže na impresivnih 132 hektara, ima više od 30 000 biljaka, raznih staklenika i kuća od kojih je najpoznatija Davies Alpine House. Posjetitelje posebno i oduševljavaju biljke koje svoje godine broje u stotinama godina, kao što je to primjer jednog bonsai drvca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kew Gardens (@kewgardens)

Keukenhof / Nizozemska

Lista najljepših botaničkih vrtova Europe jednostavno ne može proći bez nizozemskih polja tulipana. Naime, Keukenhof obuhvaća 32 hektara vrtova s više od sedam milijuna zasađenih cvjetova – uključujući 800 različitih vrsta tulipana. Za potpuni doživljaj ovog raja, možete rezervirati vožnju brodom kroz beskrajna polja cvjetnih lukovica koja okružuju park, a za sve one koji žele još pozornije istražiti park, dostupna je opcija rezervacije vodiča.

Foto: Instagram/@kewgardens, Unsplash