Ako ste već nekad prije posjetili španjolsku prijestolnicu, tada su vam vjerojatno rekli kako morate doživjeti ovaj tropski raj usred nekadašnje željezničke postaje. Izgleda nestvarno i oku jako uzbudljivo, a provesti u miru koji sat ovdje je prava meditacija ako ste u Madridu.

Nekada zgrada željezničke postaje gradskih vlakova, Atocha je danas botanički prostrani vrt, dom preko 7000 biljaka iz više od 260 vrsta. Drugi dio zgrade, onaj noviji i nadograđen, danas je smještaj za nove brze vlakove, dok je ovaj povijesni i napušteni dio kompleksa tek podsjetnik da kolodvor datira još iz 1851. Iako je sve ostalo isto odnosno preuređeno kao nekad, ovdje danas borave tropske biljke i pokoja kornjača. Metalna konstrukcija i ostakljeni krov koji pokriva perone stanice učinili su kolodvor idealnim za korištenje kao staklenik s jezercima. Vrt je za javnost otvoren 1992., a dijelu arboretuma pronaći ćete mnoge biljke porijeklom iz tropskih šuma.

atocha2

Ovdje ćete lutati među stablima kokosa iz Polinezije, kraljevskim palmama i stablima mahagonija s Kube, stablima kaučukovca iz Brazila, stablima banana s Filipina, kritično ugroženim stablima palmi s otoka u Indijskom oceanu i impresivnim putničkim stablima drveća s Madagaskara. Biljke u donjem dijelu vrta također su izvorno stanovnici tropskih krajeva i uključuju afričke biljke kave, srednjoameričke biljke kakaovca i južnoameričke cvjetove Heliconia. Ovdje raste i nekoliko čudnijih biljaka poput biljaka mesožderki, meksičke biljke voćne salate, južnoafričkog cvijeća rajske ptice i ugrožene biljke Ginkgo biloba iz Japana.

atocha3

Jezerca s lopočima nekada su bila dom brojnim sjevernoameričkim i južnoameričkim slatkovodnim kornjačama koje su nekada bile kućni ljubimci. Nakon što su kornjače napustili njihovi vlasnici i bacili ih u divljinu, biolozi su ih spasili iz madridskih vodenih putova. Umjesto da ih tretiraju kao invazivne vrste i eutanaziraju ih, biolozi su kornjačama dali drugu priliku za život i smjestili ih u otmjeni novi dom unutar vrta, gdje neće uzrokovati nikakvu štetu pripadnicima autohtonih ekosustava. Međutim, u proljeće 2018. kornjače su preseljene u obližnji park divljih životinja zbog prenapučenosti ribnjaka u kojem žive i velike zlatne ribice, a štite ih zaštitari postaje.

atocha 4

Nakon lutanja vrtovima, posjetitelji mogu doživjeti pogled iz ptičje perspektive dok uživaju u laganom ručku u restoranu na polukatu kolodvora. Ovo je definitivno jedna od najljepših lokacija za posjetiti u Madridu.

Foto: Unsplash