Iako se kalendarski još uvijek nalazimo u zimskom periodu godine, to ne znači da ne maštamo o toplom proljeću i svim radostima koje ono donosi. Naime, proljeće je jako često i period tijekom kojeg volimo otputovati na izlet, a Amsterdam je mnogima omiljena destinacija, pogotovo zbog činjenice da upravo na proljeće Nizozemska poprima najljepše ruho. Pogađate – procvjetaju tulipani.

Možda i najpoznatiji vrtovi tulipana na svijetu, Keukenhof, otvaraju svoja vrata posjetiteljima od 21. ožujka do 12. svibnja s radnim vremenom od 08:00 do 19:30. Vrijeme cvjetanja u Keukenhofu prati prirodne sezonske promjene, zbog čega nije moguće točno unaprijed odrediti najbolje vrijeme za posjet. Međutim, na početku sezone cvjetaju šafrani, narcisi, hijacinti i rane vrste tulipana, dok kasnije u sezoni cvjetaju veće vrste tulipana. Keukenhof se može pohvaliti s čak 32 hektara vrtova, na kojima je posađeno više od sedam milijuna cvjetova, od kojih njih 800 čine tulipani.

Isto tako, tijekom cijele sezone u paviljonima se održavaju predivne izložbe raznog cvijeća. Za one koji žele uživati u miru i tišini Keukenhofa, preporučuje se posjet prije 10:30 ili nakon 16:00 , a dobro je znati da je park manje posjećen ponedjeljkom, utorkom i srijedom u usporedbi s ostalim danima u tjednu.

Za potpuni doživljaj Keukenhofa, moguće je rezervirati vožnju brodom kroz beskrajna polja cvjetnih lukovica koja okružuju park, a za one koji žele još detaljnije upoznati park, postoji i opcija rezervacije vodiča za grupu do maksimalno 25 osoba. Kao jedna od najposebnijih atrakcija ovog parka ističe se ”Cvjetna parada”, koje se ove godine održava u subotu, 20. travnja. Zbog velikog broja posjetitelja na dan parade, savjetuje se dolazak u park prije 12:00 jer će nakon toga određene ceste u regiji Bollenstreek biti zatvorene.

Tips&Tricks za Keukenhof vrtove:

  • ulaznice kupljene preko službene stranice vrta moguće je otkazati do četiri dana prije dolaska
  • Keukenhof je potpuno bezgotovinski, odnosno to znači da plaćanje možete napraviti samo debitnim ili kreditnim karticama
  • psi su dozvoljeni u Keukenhofu pod uvjetom da su na povodcu i moguće je povesti jednog psa po osobi, no psi (osim licenciranih vodiča) ne mogu ući u paviljone i restorane
  • iznad parka nije moguće snimanje dronom radi sigurnosti i ugode ostalih posjetitelja
  • nije dopušteno hodati poljima cvijeća jer ih se na taj način može ošteti, a i polja su privatno vlasništvo uzgajivača, no dozvoljeno je fotografiranje.

Sve dodatne informacije oko vrtova i kupnje ulaznica potražite na sljedećem linku!

Foto: Unsplash