Iako vikende volimo provoditi u udobnosti vlastitog doma, isto tako volimo provesti vrijeme i na kvalitetnom izletu. Kad kažemo kvalitetan izlet, mislimo na onaj koji uključuju lijep i ugodan krajolik, bogatu gastro ponudu te pokoju kulturnu znamenitost, a ima li za to bolje lokacije od Istre. Maslinovo ulje, sir, tartufi, najfinija vina… samo su dio ponude istarskih vinarija koje su prave “spa” oaze da dušu i tijelo. Idealno za odmak od užurbane svakodnevice, zar ne?

Kada je riječ o Hrvatskoj, Istra je definitivno go to lokacija koja uvijek iznova oduševljava sve hedoniste, a unatoč tome što smo sigurni da već znate koje su to najbolje vinarije koje se isplati posjetiti, mi smo ipak neke od naših najdražih odlučili objediniti u mini vodič kako biste sve imali na jednom mjestu.

Od početka 20. stoljeća, točnije od 1904. godine, obitelj Kozlović posvećuje se vinogradarstvu i vinarstvu u dolini Vale, smještenoj na sjeverozapadu istarskog poluotoka, u blizini granica s Italijom i Slovenijom. Kroz četiri generacije, ova obitelj je neumorno radila na očuvanju autohtonih istarskih sorti vina, istovremeno poštujući tradiciju i teritorij svoje zemlje. U njihovom vinarstvu, vino se smatra plodom zemlje, loze i vinara, a vinogradi se cijene kao pravo blago. S ukupno 31 hektarom vlastitih nasada, koji se prostiru u dva vinograda, Vala i Santa Lucia, obitelj Kozlović njeguje svoje naslijeđe. Vinograd Vale, mjesto gdje je započela cijela priča sa svojim prvim hektarom, te vinograd Santa Lucia, koji se smatra jednim od najboljih vinogradarskih položaja u Hrvatskoj, obilježavaju njihovu posvećenost vinu. U oba vinograda, berba se odvija ručno, a prostor među lozama održava se zatravljenim, koristeći isključivo organske preparate za zaštitu . Kako bi posjetitelji mogli doživjeti ovu jedinstvenu tradiciju i kvalitetu, obitelj Kozlović nudi različite pakete degustacija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kozlovic (@kozlovicwinery1904)

Do 80-ih godina 20. stoljeća, vinarstvo je postalo glavna djelatnost obitelji Rossi. Proizvodili su veće količine vina koje su bile tražene u Sloveniji zbog porasta potražnje za kvalitetnim istarskim vinima. Tijekom 90-ih, veletrgovac iz Trsta otkupljivao je velike količine njihovog rinfuznog vina te jerazdoblju obitelj pojačala i proizvodnju domaćih rakija, stvarajući Bisku, Medenicu, Eukaliptus i Orahovac. Ulaskom u novi milenij i pod motom “nije bitna kvantiteta, nego kvaliteta”, Rossi je strateški uložio u inovativne tehnologije i brendiranje svojih proizvoda. Cilj im je stvoriti vina i destilate vrhunske kvalitete i pozicionirati ih u vrh premium segmenta na domaćem i stranom tržištu. Obiteljski brend Rossi postao je sinonim za kvalitetu vina i destilata, a za posjetitelje koji žele doživjeti bogatstvo i tradiciju vinarije Rossi, dostupni su različiti paketi za degustaciju. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinarija ROSSI (@rossi_winery)

Smješten u idiličnom okruženju planine Učka, Dvorac Belaj predstavlja jedinstveno imanje gdje su vinarstvo i dvorac rasli i razvijali se ruku pod ruku. Osnovan 1575. godine od strane plemićke obitelji Barbo, ovaj dvorac, zajedno s dva aneksa iz 19. stoljeća i prostranim vinogradom, čini srce imanja. Unatoč raznim promjenama kroz povijest, Belaj je ostao povezan s tradicijom vinogradarstva, nastavljajući njegovati i razvijati ovu umjetnost sve do danas. Sada, imanje Castle Belaj dom je dviju vinarija – Dvorca Belaj i Podruma Belaj, gdje se ova duga tradicija vinarstva nastavlja s poštovanjem prema povijesti i inovacijama za budućnost.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dvorac Belaj Winery (@dvoracbelajwinery)

Priča vinarije Damjanić seže na početak 18. stoljeća, kada je obitelj Jurković započela s podizanjem vinograda u Fuškulinu pokraj Poreča. Njihov uporan rad i posvećenost vinogradarstvu ubrzo su ih pretvorili u jednu od vodećih vinskih kuća u regiji, a posebno značajno razdoblje za obitelj bilo je 1930-ih godina, kada su na svjetskim vinskim izložbama poput Exposition du Bien-Etre u Parizu 1928.  osvojili brojne nagrade, uključujući Grand prix sa zlatnom medaljom za svoje crno vino. Većinu proizvedenog vina izvozili su u Trst, a danas obitelj Damjanić s 10,5 hektara vinograda i modernim podrumom – nastavlja tu tradiciju. Mladi enolog Ivan Damjanić primjenjuje stečeno znanje i strast prema vinarstvu, stvarajući širok spektar vina, uključujući Malvaziju Istarsku, Chardonnay, Rose “Penelope”, Muškat žuti, Borgonju i mnoge druge. Vinarija se posebno fokusira na Malvaziju Istarsku kao vodeću sortu u regiji i na Borgonju, tradicionalnu istarsku sortu. Damjanići planiraju daljnje širenje vinogradarskih površina, s naglaskom na kvalitetu, koristeći modernu tehnologiju u proizvodnji. Uz tradicionalan, ali kvalitetan pristup u vinogradu i podrumu, vinarija Damjanić nudi različite degustacijske pakete.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Damjanic Wines (@damjanic_wine)

Vinarija Roxanich, smještena u srcu Istre, predstavlja jedinstvenu destinaciju za ljubitelje vina s tradicijom dužom od 20 godina. Ova artigianale vinarija specijalizirala se za proizvodnju rijetkih, dugo odležanih, vrhunskih prirodnih vina, čime nastavlja bogato naslijeđe. Vinarija nudi paletu od 20 etiketa, uključujući novi pjenušac i fortificirano vino, od laganih bijelih i rosé vina do dugo odležanih bijelih, jantarnih i crnih vina. Posjetiteljima su dostupni različiti paketi za degustaciju, pružajući priliku da dožive jedinstvenost svake boce. Roxanich također poziva goste u suvremeni design hotel u Motovunu. Smješten na obronku brda, s pogledom na dolinu Mirne, hotel nudi raskošan smještaj u 32 sobe i apartmana. Posjetitelji mogu uživati u finim jelima lokalne kuhinje i iskoristiti priliku za degustaciju vina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ROXANICH (@roxanich_winery)

Od davne 1891. godine, vino iz amfora postalo je kruna truda vinarije smještene na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Na nadmorskoj visini od 275 metara, s pogledom koji se proteže do Alpa, Dolomita i prekrasnog zelenila netaknute prirode, vinarija proizvodi vina koja su prava slika i duh lokalnog kraja. Malvazija istarska i teran, proizvedeni s posebnom pažnjom, dobivaju novu dimenziju zahvaljujući produženoj fermentaciji u amforama, gdje vino ostaje do kasnog proljeća bez uklanjanja taloga. Vinogradi se prostiru na brežuljku Štancija i u okolici vinarije na lokaciji Kanedolo kod Momjana, gdje glinena zemlja bogata laporom vinima daje jedinstvene karakteristike. Vinarija Kabola nudi četiri paketa degustacije, prilagođena individualnim željama posjetitelja. Svaka degustacija traje do 60 minuta, ovisno o odabranom paketu, pružajući gostima priliku da osjete bogatstvo okusa Kabolinog vina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kabola winery | since 1891 (@kabolawinery)

Priča ove vinarije ne slijedi uobičajenu naraciju o skromnim počecima i predanom nastavku obiteljske tradicije. Ovi vinari su hrabri i odvažni entuzijasti koji nisu tražili savršen početak, već su započeli putovanje s ciljem stvaranja savršenog završetka koji se otkriva u svakoj čaši njihovog vina. Matoševićeve malvazije i terani su plod duboke veze s lokalnim krajem i prirodom, a u brzom svijetu modernog vinogradarstva, pažljivo su usvajali nova znanja, tehnike i vještine kako bi bolje razumjeli i istaknuli ono što čini njihovu regiju posebnom i autentičnom. Rezultat je vino koje nije samo piće, već priča o jedinstvenosti i autentičnosti njihova kraja, pažljivo napunjena u svaku bocu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matošević winery (@vinamatosevic)

Vinarija Clai, smještena u srcu istarskog krajolika, u selu Brajki blizu Krasice, predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje vina. Vinogradi vinarije prostiru se na 10 hektara, dok se maslinici protežu na dodatnih 5 hektara, uživajući u blagodatima mediteranske klime. Na nadmorskoj visini od 200 metara, vinarija Clai koristi prednosti mnogih sunčanih sati i blizine Jadranskog mora, čiji prohladno-slani povjetarac donosi osvježenje. Zemljište bogato laporom osigurava odličnu drenažu, omogućavajući lozama da svoje korijene pruže duboko u zemlju, što doprinosi jedinstvenoj kvaliteti vina Clai. Terroir je temelj vinarije, a strast i predanost prema vinogradarstvu i unapređenju kvalitete su u srcu svake boce vina Clai. Također, vinarija nudi različite pakete degustacije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Clai Winery (@claiwines)

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Nakon Napoleonskih ratova, kada je Istra pripojena Austro-Ugarskoj monarhiji, gospodin Meneghetti stekao je veliko područje zemlje blizu vojne postaje s 6 tisuća vojnika. Odlučio je započeti proizvodnju hrane, iskoristivši priliku da svoje proizvode prodaje vojnicima. Ubrzo je izgradio kuće, štale, vinograde i maslinike, te je uzgajao koze i ovce, dok je ujedno ugostiteljski dočekivao austrougarske časnike. Desetljećima kasnije, Stancija Meneghetti postaje poznata kao jedno od najljepših imanja na jadranskoj obali. Godine 2000., imanje, napušteno i obraslo mediteranskom makijom, otkrili su Miroslav Plišo i Romana Kajfež, u potrazi za idealnim mjestom za život u Istri. Danas, Stancija Meneghetti ponosno slovi kao Meneghetti Wine Hotel & Winery, gdje se poštuje tradicija podneblja uz moderni pristup. Hotel je simbol luksuza, mira i tišine, okružen vinogradima i maslinicima, s vlastitom vinarijom i izvanrednim restoranom koji nudi vrhunska vina i maslinova ulja. Posvećenost detaljima tijekom rekonstrukcije i redizajna rezultirala je estetski ugodnim interijerom i eksterijerom. S 58 soba, Meneghetti Wine Hotel & Winery je dio prestižnog lanca Relais & Châteaux i otvoren je za sve koji traže vrhunsku uslugu, mir i tišinu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Meneghetti Wine Hotel & Winery (@meneghetti_istria)

 Foto: Instagram, Unsplash