Najveće međunarodno istraživanje ikad provedeno o prehrani i endometriozi otkriva kako na bolest utječu alkohol, gluten, kava i mliječni proizvodi

Promjene u prehrani mogu smanjiti bolove kod osoba koje pate od endometrioze za 50 % – kako pokazuje nova studija Sveučilišta Edinburgh. Najveće međunarodno istraživanje ikad provedeno o prehrani i endometriozi, koje je uključivalo 2599 žena, otkrilo je da je 45 % njih koje su prestale jesti gluten i 45 % koje su izbacile mliječne proizvode osjetilo – smanjenje bolova.

Više od 40 % žena koje su smanjile kavu ili drugi kofein u prehrani izjavilo je također da ih manje boli, baš kao i 53 % ispitanica koje su smanjile unos alkohola u organizam.

Potrebno je u prosjeku sedam godina da žene dobiju dijagnozu

Philippa Saunders, autorica studije i profesorica na Sveučilištu Edinburgh, ističe kako smo na pragu nečeg prilično velikog što otkriva kako prehrana utječe na simptome endometrioze. Posebno je to važno za žene koje boluju od ove bolesti kako bi se uhvatile u koštac s bolovima. Endometriozu karakterizira rast endometrijskog tkiva (sluznice maternice) izvan šupljine maternice, odnosno tamo gdje je ne bi trebalo biti. Javlja se s prevalencijom od 6-10 % žena reprodukcijske dobi, a kod infertiliteta se nalazi u 35-50 % pacijentica te je kronična, kompleksna i progresivna bolest.

Postoji vrlo malo istraživanja o uzrocima bolesti ili kako ju liječiti – osim operacije, koja je često kratkoročno rješenje, ili upravljanja simptomima putem hormonskih kontraceptiva poput pilula, koje mnoge žene ne vole zbog nuspojava. U prosjeku je potrebno gotovo sedam godina da žene dobiju dijagnozu endometrioze zbog nedostatka svijesti o toj bolesti.

Estrogen – hormon koji potiče endometriozu

Nova studija, koju je provodilo Sveučilište Edinburgh, a koja je objavljena u travnju u časopisu “JAMA Network Open” Američkog medicinskog udruženja, ispitivala je volonterke o promjenama u njihovoj prehrani i o dodacima prehrani koji se koriste za poboljšanje simptoma. Studija je otkrila kako su žene koje su izbacile gluten ili mliječne proizvode izjavile da osjećaju manje boli pa je zaključak da su vjerojatno doživjele promjene u crijevnim bakterijama.
Smanjenje unosa kofeina također djeluje na bolove jer može utjecati na san, a bol se često pogoršava kada su ljudi umorni. Također, manja konzumacija alkoholnih pića (ili potpuna apstinencija) ima velik potencijal na smanjenje bolova jer alkohol djeluje na stanice slično kao estrogen – hormon koji potiče endometriozu.

Endometrioza uglavnom uzrokuje bolove u području zdjelice, koji su često jači tijekom menstruacije, ali mnoge žene također osjećaju išijas, a neke u dojkama ili bolove u zglobovima slične onima kakve uzrokuje i gripa.

Upale – ključni faktori na koje utječe prehrana

Tkivo endometrioze nalik maternici sposobno je razvijati nove živčane stanice – stanice koje prenose osjećaje boli – i učiniti postojeće živčane stanice aktivnijima. Signali boli koje šalje mozgu još su više pojačani upalom – pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Stručnjaci smatraju da bi se upravo ta upala mogla riješiti promjenama u prehrani.

Smanjenje određene hrane, dakle, može smanjiti bakterije u crijevima koje potiču upalu. Studija je otkrila da je gotovo 40 % ispitanica prijavilo smanjenje boli uzrokovane endometriozom nakon izbacivanja prerađene hrane poput gotovih jela, sladoleda i slatkiša, za koje je poznato da mijenjaju crijevne bakterije. Gotovo trećina žena prijavila je smanjenje boli nakon izbacivanja češnjaka i luka, što bi moglo ublažiti takozvani “endo trbuh” – neugodnu nadutost koju neke žene također osjećaju.

Zato stručnjaci savjetuju svakoj ženi koja se muči s endometriozom da se posavjetuje sa svojim liječnikom prije promjene prehrane. Još uvijek su potrebne opsežnije studije uključivanjem žena nasumično raspoređenih na različite dijete da bi se prikupili uvjerljivi dokazi o tome kako prehrana može utjecati na endometriozu, a one bi trebale uključivati mjerenja upale i boli kod ispitanica. Naime, ova studija Sveučilišta Edinburgh oslanjala se na razine boli koje su prijavile same žene, a uključila je ispitanice iz čak 51 zemlje.

Koje su namirnice protuupalne, a koje treba izbjegavati

U svakom slučaju, postoje brojni dokazi i svjedočanstva žena koje tvrde da su im se uslijed promjena u prehrani smanjili i bolovi. Pozitivno je i to da protuupalna dijeta može pomoći u smanjenju reakcije tijela na upalu, a protuupalna hrana može uključivati voće, povrće, grah, slanutak, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i maslinovo ulje, s malo ribe i peradi.
S druge strane, hrana koja sadrži rafinirane šećere, ugljikohidrate, nezdrave masnoće, mliječne proizvode, crveno i prerađeno meso… može izazvati upalu u tijelu. Stručnjaci u svakom slučaju savjetuju svim osobama koje imaju endometriozu da vode dnevnik prehrane i simptoma, koji će im sasvim sigurno pomoći u prepoznavanju bilo kakvih okidača hrane koji mogu izazvati simptome kao što su zatvor i nadutost – što pogoršava bol. Iako je studija iz Edinburgha pokazala velike pomake, stručnjaci ipak upozoravaju da su nužne daljnje, detaljnije i opsežnije studije potencijalnih nehormonskih strategija.

Foto: Pexels