Kako pojesti sve i ne udebljati se? Svi znamo da trebamo jesti zdravo i uravnoteženo. Opća preporuka je jesti 3 glavna obroka i jedan ili dva zdrava međuobroka. Ali, budimo iskreni, vrlo je mali postotak ljudi koji žive po tim pravilima.

Najčešće imamo najviše dva glavna obroka i mnogo međuobroka koji se teško mogu nazvati zdravima. Pa još kad kolega počasti desertima za rođendan ili kolega napravi kiflice. Tko bi tome odolio… A kako odoljeti ukusnoj brzoj hrani, slatkišima, grickalicama? Kako biti “karakter”, a ne pasti u iskušenje i održati liniju? Odlučili smo pitati nutricioniste je li moguće jesti sve i ne udebljati se. Priroda je neke ljude obdarila ubrzanim metabolizmom ili im štitnjača radi prekovremeno, a da to niti i ne znaju. Ne boje se viška kilograma, ali to ne znači da će im dobar metabolizam pomoći da izbjegnu mnoge probleme koji mogu nastati zbog nezdrave hrane.

Ako ne spadate u ovu skupinu, kilograme ćete nakupiti ako jedete previše masne ili slatke hrane, i to je sasvim normalno. Možete jesti sve i ne udebljati se ako uzmete u obzir sadržaj kalorija u hrani. Čak je i burger s krumpirićima prihvatljiv ako se uklapa u dnevnu kalorijsku granicu. Glavno pitanje je hoće li to biti korisno za tijelo? Istog je mišljenja i Oksana Vladimirova, nutricionistica Instituta za plastičnu kirurgiju i kozmetologiju, koja savjetuje da trošite više kalorija nego što ih unosite. Bez obzira na to što ste jeli. “Aktivni sport pomoći će vam da se ne udebljate, ali konzumacija nezdrave hrane može dovesti do problema s gastrointestinalnim traktom, kožom i endokrinim sustavom”, upozorava Oksana Vladimirova.

Osluškujte svoje tijelo

Anna Ivashkevich savjetuje da slušate svoje tijelo kako ga ne biste zatrpali nepotrebnim proizvodima: “Tijelo vam samo govori kada i što želi.” Ako želite jesti meso, pojedite komad dobrog mesa uz salatu od povrća. Ako želite nešto slatko, ne morate pojesti cijeli kolač odjednom. Dovoljna je jabuka ili komadić tamne čokolade. Tijelo zna što mu treba.”

Nutricionisti i gastroenterolozi inzistiraju samo na zdravoj i nemasnoj hrani. Tada nećete morati brinuti o figuri. “Jedan hamburger godišnje neće biti fatalan za tijelo, ali ne smijete se predati stalnim iskušenjima”, savjetuje Natalija Ede, glavna liječnica austrijskog zdravstvenog centra Verba Mayr.

Foto: Pexels