Svi smo pod stresom. A znate li koji su skriveni izvori stresa? Prema nekoliko studija, hrana koju jedemo također može biti izvor stresa. Počnimo s doručkom.

Sastav prvog dnevnog obroka može biti odlučujući za razinu anksioznosti koja raste do večeri… No, koja je zapravo važnost ovog obroka za naše emocionalno blagostanje? I što je još važnije, postoje li određene namirnice koje se obično jedu za doručak koje potiču tjeskobu?

Uticaj prehrane na nivo kortizola

Hrana itekako utječe na raspoloženje. Prema L’Insermu, ljudsko tijelo proizvodi oko 95% serotonina ili “hormona sreće” u gastrointestinalnom traktu. “Dobre bakterije” koje se nalaze u crijevima značajno utječu na njegovu proizvodnju. Ljudi koji imaju visoku razinu “dobrih bakterija” u crijevima trebali bi iskusiti manje tjeskobe i stresa. L’Inserm također dodaje da određene namirnice imaju sposobnost smanjenja razine kortizola, glavnog hormona odgovornog za stres. Dakle, ono što je na vašem tanjuru može biti ključni element u borbi protiv anksioznosti.

Preskakanje doručka može pogoršati anksioznost

Prehrambene navike Francuza predmet su brojnih istraživanja. Prema glavnim rezultatima ovih studija, šećera ima previše… Ni doručak nije iznimka. Skriven u aromatiziranim jogurtima, mueslijima ili čak smoothiejima, ima li šećer ikakve veze sa stresom? Odgovor je kompliciraniji nego što se čini. Alix Le Calvez, psihonutricionistica, skeptična je. Sve je prvenstveno priča o ponašanju i osobnosti. Prema onome što može primijetiti, “anksiozni ljudi često ne jedu dobro zbog nedostatka vremena ili stresa”, objašnjava ona. Jer u stresnom okruženju anksiozni ljudi će posegnuti za hranom koja će podići razinu dopamina, odnosno popraviti im raspoloženje.

Prema riječima stručnjakinje, na anksioznost ne utječe toliko hrana koju doručkujete, nego hoćete li uopće doručkovati. “Ono što je više zamorno i stresno je preskakanje doručka.” Posljednjih godina jako podcjenjujemo svoje prehrambene potrebe, jer se nameću razne dijete i mislimo da je bolje jesti manje. Doručak se ne smije preskakati”, smatra Alix Le Calvez. Važan je i za tijelo i za emocije.

Izvor spokoja, a ne skriveni izvor stresa

Doručak stoga treba biti trenutak posvećen opuštanju, vremenu koje izdvajate za sebe i brigu o svom tijelu. Kada jedete, “postoji energetska i nutritivna komponenta, ali i emocionalna komponenta”, kaže Alix Le Calvez. Sitost je osjećaj zadovoljstva. Psihonutricionistica ne smatra da iz doručka treba potpuno izbaciti jednostavne ugljikohidrate, već da prvi obrok treba biti dobro izbalansiran prema potrebama same osobe.

Koji je idealan doručak?

Idealno bi bilo izbjegavati brzu i prerađenu hranu koja izaziva upale i potiče stres. I pravilno kombinirati namirnice. Prednost treba dati proteinima (mliječni proizvodi, jaja, humus), a umjesto jednostavnih šećera unositi složene ugljikohidrate (proizvodi od cjelovitih žitarica, zobene pahuljice). I pripazite na kavu! “Kava može održavati visoku razinu tjeskobe ako smo na tjeskobnom terenu, jer će nas to učiniti još napetijima”, upozorava Alix Le Calvez.

U slučaju da apetit izostane nakon buđenja, stručnjakinja ipak preporuča da izbjegavate preskakanje jutarnjeg obroka, osobito ako ste po prirodi napeti. To može još više pogoršati tjeskobu.

Foto: Pexels