Pad energije tijekom radnog dana je nešto s čime se većina nas svakodnevno suočava. Nije nimalo ugodno i jako je iscrpljujuće. Umjesto da posegnete za još jednom kavom ili slatkišem, nutricionisti preporučuju sljedeće namirnice.

Crna čokolada

Ne samo da ima mnogo korisnih svojstava, već i daje snagu. Tamna čokolada može poboljšati rad mozga, povećati produktivnost i dati vam dobar poticaj za nastavak dana. Ako niste ljubitelj ove poslastice, preporučujemo vam da je zavolite. Ali nemojte pretjerivati: dovoljna je jedna pločica dnevno!

Svježe cijeđeni sokovi

Savršeno rješenje za umor. Obilje vitamina sadržano u povrću i voću ne samo da će ojačati imunološki sustav, već i odagnati umor. A sokovi mogu poslužiti kao mali međuobrok. Ujutro napravite sok i ponesite ga na posao. Dat će vam energiju kada vam je najpotrebnija.

Avokado

Avokado sadrži zdrave masti koje pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi, a također utječu na metabolizam i razinu kolesterola u krvi. Sva ova svojstva izravno utječu na funkcioniranje mozga, a također povećavaju ukupnu razinu energije tijela. Budući da je avokado prilično nenametljivog okusa, može se kombinirati s voćem, povrćem, žitaricama, proteinima… I ukusan je i zdrav!

Morska riba

Morska riba sadrži mnogo zdravih masnoća koje popravljaju raspoloženje, a također su vrlo korisne za mozak i aktivnost tijekom dana. Možete ispeći komad ribe po želji i pripremiti salatu, pa ponijeti na posao. Neusporedivo je bolji i zdraviji izbor od peciva, koja zapravo uzrokuju pad energije, jer sadrže jednostavne ugljikohidrate.

Kakao smoothie

Zrna kakaovca imaju posebne komponente koje ne samo da poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, već također pomažu u proizvodnji potrebnih hormona, poput dopamina. Umjesto kave na pauzi, ujutro popijte vruću čokoladu ili napravite smoothie od kakaa i ponesite ga na posao. Raspoloženje će vam se popraviti, a zadatke ćete izvršavati puno lakše i brže.

Sušeno voće (ali ne i kandirano!)

Većina nas jede previše proizvoda od rafiniranog šećera svaki dan, što dovodi do letargije i umora. Pokušajte zamijeniti “čisti” šećer hranom sličnog okusa poput meda ili suhog voća. Takva prehrana će biti korisnija za tijelo, a vaša produktivnost će se povećati.

Foto: Pexels