Zagrepčanku Tihanu Veljačić već smo vam predstavili u sklopu naše rubrike održivost kao način života. S njome smo sada pokrenuli mini seriju eko vodiča kroz gradove, a prvi posvećen Budimpešti je u nastavku.

Važna i pozitivna inicijativa Ditch Plastic Croatia živi svoj aktivan život, a Tihana što god da radi pokušava educirati sve zainteresirane o smanjenju plastike u svakodnevnom životu. Istražujući i putujući, Tihana se inspirira i primjerima dobre prakse, a sa svog nedavnog putovanja u Budimpeštu prenijela nam je dojmove što Mađari rade jako dobro kada su u pitanju održivost i sporiji tempo života. Glavni grad Mađarske je od Zagreba udaljen nešto manje od 350 kilometara što ga čini idealnom destinacijom za izlet i uživanje. Međutim, sve više putnika je svjesno da turizam, a pogotovo masovni turizam, nije najodrživija ljudska aktivnost. Zbog toga vam u nastavku donosimo prijedloge održivih eko aktivnosti i mjesta u kojima možete uživati tijekom svoje posjete Budimpešti na malo održiviji način.

Tihana Veljačić

Kretanje po gradu

Najbolji način za upoznavanje neke destinacije je hodanje gradom, što je ujedno i najodrživija opcija. Sustav javnog gradskog prijevoza u Budimpešti, osim tramvaja i autobusa, uključuje i autobuse na električni pogon – trolejbuse. Praktičan dodatak javnom prijevozu čine bicikli i elektronični romobili.

Bicikli za najam – MOL Bubi su dio javnog prijevoza od 2014. godine, a stanice za posudbu se nalaze na čak 177 lokacija u gradu te su vam na raspolaganju čak 2060 bicikala za najam. Ova vrsta prijevoza je zaživjela tijekom i nakon Covid pandemije, a najviše se biciklira tijekom svibnja i lipnja pa opet tijekom kolovoza i rujna. Nakon tih mjeseci, frekvencija korištenja bicikala jako opada zbog hladnog vremena. Što se tiče najma romobila, na raspolaganju je više od 7000 električnih romobila, uslugu nude tri dobavljača, a princip korištenja je vrlo jednostavan. Međutim, kao i u većini drugih europskih gradova, izazivaju popriličan kaos jer ih ljudi nakon korištenja ostavljaju po svuda, brzo se kreću po pločniku, a dosta su tihi te izazivaju nesreće, tako da uskoro stižu nova pravila za korištenje tog prijevoznog sredstva.

Najzeleniji restoran u Budimpešti

Skrivena mediteranska oaza u srcu nekadašnje židovskoj četvrti je definitivno multifunkcionalni prostor Twentysix Budapest koji obuhvaća restoran, koktel bar, prostor za kulinarske radionice i evente te joga studio. Danas je ta četvrt poznata po velikom broju različitih ugostiteljskih objekata i živahnom noćnom životu. Ovaj najzeleniji mađarski restoran je pun najrazličitijih biljaka koje popunjavaju prostor od poda do stropa što podsjeća na urbanu džunglu zbog čega privlači jako veliki broj posjetitelja. Čak je i toalet pun živog zelenila.

To je ugodno mjesto za popiti kavu, brunch s prijateljima ili koktel prije izlaska. Uz brunch i koktel možete posaditi stablo koje provode kroz kampanju Plant a tree with us! na način da donirate otprilike 10 eura, a stabla će zasaditi ekipa iz Plant a tree projekta.

Kako to uopće funkcionira? Naručite Plant a tree koktel, registrirate se i ispunite online prijavnicu nakon čega dobivate mail s potvrdom o prijavi. Kada je vaše drvce zasađeno, na njega stavljaju natpis od recikliranog papira s vašim imenom i pošalju vam fotografiju vašeg novog zelenog prijatelja. Na ovaj način su zasadili više od 4000 stabala, a ta brojka stalno raste.

Secondhand i vintage trgovine s cool odjećom

Second hand i vintage odjeća sve više dobiva na popularnosti tako da šetnjom lagano možete naići na dućane koji prodaju rabljenu, ali očuvanu odjeću poput Humane, Retrock ili Szputnyik vintage dućana. Neki dućani čak imaju i online prodaju što dodatno olakšava kupnju. Humana Vintage u svojoj ponudi ima vintage komade, a u ostalim dućanima se nudi veliki izbor rabljene odjeće koji se mijenja dosta često.

Second hand i vintage dućan Szputnyik je odličan dućan koji nudi različite odjevne predmete, obuću i dodatke – od vintage do korištenih, ali dobro očuvanih odjevnih komada pa sve do novih cool stvari. Svaki predmet je označen odgovarajućom oznakom za lakše snalaženje. U Szputnyiku smatraju da je kombiniranje različitih odjevnih predmeta uspješan recept za izražavanje osobnog stila, a ne samo slijepo praćenje trendova koje plasiraju fast fashion brendovi.

Nedjeljna tržnica lokalno uzgojenih poljoprivrednih proizvoda u ruin baru Szimpla Kert

Szimpla Kert je jedan od najpoznatiji ruin pubova u ulici Kazincy. Mjesto je najpoznatije po noćnom životu, ali svaku nedjelju od 9 do 14 sati je redovno mjesto okupljanja lokalnih proizvođača hrane koji tamo prodaju svoje proizvode još od 2012. godine. Proizvodi su lokalno proizvedeni pa možete kupiti domaći kruh, štrudle sa sezonskim voćem, sir, med, voće i povrće te meso i mesne proizvode. Naravno, sve spomenuto možete i degustirati prije kupnje. Osim što možete povoljno nabaviti lokalne jestive suvenire i tako podržati lokalne proizvođače, možete sudjelovati u nekoj od radionica za djecu i odrasle koje se istovremeno održavaju.

Foto: Szimpla Kert Budimpešta

Knjižnice i knjižare na otvorenom

Knjižare i knjižnice na otvorenom se mogu naći po cijelom gradu. Kada je lijepo vrijeme ulične second hand knjižare možete naći na nekoliko centralnih mjesta u gradu, npr. na Madách Imre tér gdje se nalazi i fizička knjižara Könyvmentők. Ponuda knjiga većinom uključuje knjige na mađarskom, ali i engleskom, francuskom i drugim jezicima.Većina gradskih četvrti ima svoje male kvartovske besplatne knjižnice gdje stanovnici Budimpešte mogu ostaviti svoje knjige koje su pročitali, ali i uzeti novu-staru knjigu iz knjižnice. Knjižnice nisu zaključane tako da su svima dostupne bilo kada, a sve knjige su lijepo i uredno složene.

Pitka voda

Kvaliteta vode za piće u Mađarskoj je odlična, čime se jako ponose te je zato pitka voda dostupna na velikom broju javnih slavina po gradu. Smatraju da javno dostupna i besplatna pitka voda treba biti široko dostupna svima zbog čega je implementirano nekoliko hvalevrijednih projekata. Projekt Közkútak je aplikacija koja prikazuje sve javne česme u Mađarskoj. Projekt Refill navodi koji kafići i restorani sudjeluju u istoimenom projektu – na tim mjestima svi mogu besplatno napuniti svoje boce s vodom. Odličan mađarski projekt IVÓCSAP montira nastavke na gradske hidrante i pritiskom na gumb, voda curi 15 sekundi – dovoljno za utažiti žeđ ili napuniti svoju bocu, bez da pritom ugrožava primarnu funkciju hidranta. Zbog klimatskih promjena i nepodnošljivih vrućina tijekom ljetnih mjeseci, brojni hidranti postaju slavine uz pomoć tog jednostavnog uređaja. Osim svih ranije navedenih benefita, smanjuje se i zagađenje okoliša ogromnim količinama plastičnih boca.

A kad smo već kod Budimpešte, najljepši božićni sajam nalazi se upravo tamo. Saznajte više ovdje.

Foto: privatna arhiva, Szimpla Kert/www.szimpla.hu, IG twentysixbudapest