Posljednjih nekoliko godina Zagrepčanka Tihana Veljačić aktivna je po pitanju tema ekologije i kvalitetnijeg odnosa prema prirodi. A kad smo dobri prema prirodi, dobri smo i prema sebi i zato svi putevi vode k odbacivanju plastike, kao jednom od načina.

Za Tihanu je sve počelo s Instagram profilom Ditch Plastic Croatia, a nastavilo se putem brojnih suradnji, gostovanja, intervjua te posljednjim u nizu projekata koje je započela prošle godine – THE GREEN HUB. Više o svemu ispričala nam je u nastavku.

Reci mi više o svom profesionalnom putu te kako si došla postepeno na ideju da se baviš pričom Ditch Plastic Croatia?

Iskreno, nikad nisam mislila da ću krenuti ovim putem. Tijekom godina sam radila u marketinškoj, turističkoj i informatičkoj branši, ali sam po vokaciji strastvena enviromentalistica. Zato sam 2017. godine pokrenula Instagram profil Ditch Plastic Croatia, koji je kasnije prerastao u inicijativu, u želji da motiviram i druge ljude da reduciraju upotrebu jednokratne plastike u svakodnevnom životu nakon što sam shvatila razmjere plastičnog onečišćenja u našem okolišu. Imala sam potrebu djelovati na neki način, a ne čekati da se problem riješi sam od sebe ili da ga riješi netko drugi. Postepeno sam pronalazila višekratne alternative te sam željela svoja saznanja podijeliti s drugim ljudima, a Instagram mi se činio kao dobar medij.

S vremenom su se počele razvijati različite suradnje poput pisanja članaka, održavanja predavanja i radionica na temu reduciranja osobne upotrebe jednokratne plastike u svakodnevnom životu te pružanja savjetodavnih usluga za kompanije koje provode zelene kampanje. Što se tiče održavanja edukacija u tvrtkama, drago mi je da su neke tvrtke prepoznale važnost ove teme. Osnovni cilj mi je približiti ozbiljnost problema plastičnog zagađenja i dati ljudima smjernice koje mogu implementirati u svakodnevnom životu i pridonijeti rješenju problema.

S kojom idejom je osnovana platforma THE GREEN HUB?

Na ideju o pokretanju platforme THE GREEN HUB smo prijateljica Marija i ja došle tijekom prošle, pandemijske godine koja je istovremeno bila dobra godina za reevaluaciju životnih vrijednosti i početak nekog boljeg, održivijeg svijeta za sve nas. Ukratko, THE GREEN HUB platforma se bavi pružanjem različitog spektra usluga iz domene ekološkog i komunikacijskog konzaltinga kao i provedbe programa u cilju postizanja održivog načina poslovanja tvrtki. Fokus platforme je na smanjivanju štetnog utjecaja na okoliš od strane tvrtki i pojedinaca te širenju pozitivnog utjecaja na zajednicu kroz edukaciju.

U ožujku, točnije 25.03.2021., planiramo održati online panel pod nazivom “Zašto je održivo poslovanje imperativ?” sa sugovornicima iz privatnog i javnog sektora. Diskutirat ćemo o aktualnim temama poput klimatskih promjena i implementaciji Direktive o smanjenju učinaka određenih plastičnih proizvoda na okoliš te saznati kako se Hrvatska snalazi u tim područjima.

Jesi li oduvijek tako razmišljala ili si se s vremenom priključila idejama održivosti…

Odmalena sam puno vremena provodila s bakom u vrtu i s tatom na planinarenju pa se njihova ljubav prema prirodi “prelila” na mene. Promjena životnog stila kod mene je išla postepeno i sada puno više razmišljam o održivom načinu života te načela održivosti pokušavam primjenjivati u svakom segmentu života. Još u osnovnoj školi sam počela reciklirati papir i staklo, a prije nekoliko godina sam počela isto raditi s plastikom, ali sam ubrzo shvatila da se veliki dio plastike ne reciklira pa sam ju odlučila prestati koristiti. Tu prvenstveno mislim na jednokratnu plastiku koja se često zbog male vrijednosti ne reciklira već završava na odlagalištima ili u prirodi.

Danas svaku kupovinu planiram unaprijed i ne kupujem stvari koje mi nisu zaista potrebne, a kada se odlučim za kupnju, svojim odabirima podupirem tvrtke koje u svom poslovanju primjenjuju načela održivosti.

Malim promjenama u ponašanju i svakodnevnim odabirima možemo mijenjati svijet, a najbolje i najlakše je krenuti od sebe. Zvuči kao kliše, ali vjerujem da mogu biti promjena koju želim vidjeti, umjesto da čekam da netko drugi to napravi umjesto mene. Ljudi imaju veliku moć, ali ju često ne koriste u dovoljnoj mjeri.

Što sve činiš na dnevnoj bazi kako bi svijet bio ljepše mjesto?

Naše svakodnevne odluke i postupci imaju veliki utjecaj na okolinu u kojoj živimo, a to često zaboravljamo. Kad se ujutro probudimo pa sve do navečer, naši postupci čine razliku, a na nama je da odaberemo kakav utjecaj na okolinu želimo imati. Mnogo plastic free navika sam već implementirala u svakodnevnom životu, ali uvijek tražim dodatne načine da pridonesem dobrobiti prirode i društva u kojem živim. Auto ne posjedujem pa se po gradu krećem pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Izbjegavam naručivati hranu putem dostave jer ju često prati velika količina jednokratnog otpada pa pripremam obroke kod kuće. Svugdje nosim svoju metalnu bocu za vodu i šalicu za kavu, kao i višekratnu vrećicu za kupnju namirnica. Umjesto fizičkih rođendanskih poklona, sve češće poklanjam iskustva poput odlaska na izložbu ili u restoran, ili uplatim donaciju humanitarnim udrugama. Sve se više odlučujem za taj pristup jer svi ionako posjedujemo previše stvari koje nam, ustvari, ne trebaju.

6 stvari kojima živiš svakodnevno ‘sustainable’ filozofiju…

Budući da sam postala vješta u izbjegavanju korištenja jednokratne plastike, sada pokušavam mijenjati i neke druge životne navike, kao na primjer:

  • kupujem hranu od malih proizvođača te tako podržavam domaće poljoprivrednike i znam od kuda dolazi hrana koju konzumiram,
  • ne kupujem fast fashion odjeću, već pronalazim zanimljive hrvatske dizajnere ili organiziram buvljake s prijateljicama na kojima razmjenjujemo odjeću,
  • konzumiram manje mesa na tjednoj razini i pijem biljno mlijeko,
  • umjesto automobila vozim bicikl, koristim javni prijevoz ili pješačim
  • prije kupnje novih stvari, popravljam stvari koje već posjedujem ili posuđujem od obitelji i prijatelja,
  • pokušavam usporiti užurbani životni tempo, provodim više vremena u prirodi i općenito više uživam u malim stvarima koje život znače.