I svaka bi četvrt trebala imati jednu Doremizu, odnosno kreativni prostor za prezentacije, druženja, radionice, evente i ostale različite ideje.

Kvart Trešnjevka taj prostor ima i nalazi se tik do Remize, otkuda i simpatičan naziv ovog malog kreativnog sjecišta – Doremiza, kojem se posjetitelji, i svi u potrebi za ovakvim prostorom, uvijek rado vraćaju. Ovdje možete organizirati radionice, snimanja, predavanja, sastanke, držati poduku, prezentirati vještine i proizvode, razmijeniti ideje, igrati društvene igre ili s prijateljima opušteno uživati u glazbi iz eklektične zbirke gramofonskih ploča.

doremiza biljke radionica

Doremiza za uživanje

Prostor ima zasebni ulaz s ulice, ukupne je površine 45 četvornih metara, a sastoji se od dvije prostorije ispunjene prirodnim svjetlom na koje se vežu čajna kuhinja i sanitarni prostor. Može primiti do 10 osoba, a opremljen je besplatnim bežičnim pristupom internetu, centralnim grijanjem i klima uređajem. U Doremizi također možete uživati u ilustracijama, fotografijama, nakitu, keramici i drugim radovima domaćih umjetnika. Radovi su trajno izloženi, a zbirka je živahna i stalno se mijenja.

doremiza kreativni prostor

A cijelu priču vode Iva Čaleta Pleša i Boris Pleša, supružnici koji se bave stvarima koje ih vesele. Kao veliki ljubitelji glazbe i putovanja, u proljeće 2018. su otvorili tematski glazbeni privatni smještaj na istoj lokaciji i u nepune dvije godine su imali zadovoljstvo ugostiti putnike iz gotovo 50 zemalja.

Doremiza je prostor koji je trebao kvartu

Zahvaljujući ideji tematskog smještaja te pristupu koji podrazumijeva osobno dočekivanje i ispraćanje gostiju, priču o tom modelu objavilo je desetak TV kuća, tiskovina i internetskih portala u zemlji i inozemstvu. Uz strast koju Iva i Boris dijele prema novim iskustvima, Doremiza je također osmišljena kao prostor susreta; mjesto gdje se susreću novi ljudi i nove ideje.

doremiza kreativni prostor

Ilustracije s potpisom Borisa Pleše, doremiza
Ilustracije s potpisom Borisa Pleše

Iva je profesorica francuskog i ruskog jezika, licencirana turistička vodičkinja, muzeologinja i interpretatorica baštine, a Boris je grafički dizajner, ilustrator i fotograf. Ako ste u potrazi za kreativnim prostorom, javite im se svakako, a više saznajte ovdje.